AcasăȘTIRI EXTERNERapperul Kanye West: plânsete și circ electoral

Rapperul Kanye West: plânsete și circ electoral

Stai să te întrebi dacă omul e zdravăn la cap: îmbrăcat în stil “army”, cu  vestă antiglonț pe care scria ”Securitate”, candidatul la algerile prezidențiale americane s-a întâlnit cu fanii la Charleston, Carolina de Sud. Un fiasco, artistul bling-bling și miliardar s-a dovedit incapabil să poarte un discurs coerent.

Scenariul e simplu și cu priză la fraieri: o bălmăjeală printre subiecte precum religia, propriile sale afaceri, finanţarea educaţiei, probleme rasiale și istorie. West e bâtă în toate aceste domenii, dar se dă cu părerea. „Cel mai rasist lucru care mi s-a spus vreodată este acela că în cazul în care Kanye West va candida pentru preşedinţie, el va diviza voturile negrilor”, a spus el.

A criticat imaginea aboliționistei Harriet Tubman, o personalitate marcantă a istoriei SUA, pe motiv că “nu i-a eliberat de fapt niciodată pe sclavi, ea doar i-a pus să muncească pentru alţi albi” – afirmații de pe urma cărora „artistul” cu zdrăngănele la gât a fost huiduit copios. Tubman, născută în sclavie în Maryland, este cunoscută pentru că a înfiinţat aşa-zisa „Cale Ferată Subterană” (Underground Railroad), o rețea de drumuri care i-a ajutat pe negri să fugă de pe plantații la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Dar un circ electoral nu se poate fără lacrimi – rapperul a izbucnit în plans când a fost întrebat ce părere are despre avort, amintind că tatăl lui a vrut să-i convingă mama să facă avort şi că el însuşi s-a gândit la acelaşi lucru când soţia sa Kim Kardashian a rămas însărcinată: ”Aproape că mi-am ucis fiica”. West propune femeilor care au copii  ”un milion de dolari sau pe acolo” , pentru a le descuraja să recurgă la întreruperi de sarcină – asta în cazul în care cel mai bine plătit muzician în 2020 va ajunge la Casa Albă, deși în 2018 a fost diagnosticat cu tulburare bipolară. Kanye West și-a anunțat candidatura pe Twitter în 4 iulie. Nu mai e mult până în 3 noiembrie, America e pe mâini bune.

author avatar
Radu Jacotă Redactor