AcasăȘTIRI EXTERNERaportul SUA despre OZN-uri. Totul a fost declasificat

Raportul SUA despre OZN-uri. Totul a fost declasificat

Raportul SUA despre OZN-uri. Totul a fost declasificat

US National Intelligence a dezvăluit recent raportul despre „fenomene aerospațiale neidentificate”, considerat un  „prim pas” către transparență.

Documentul afirmă că datele sunt limitate și că există neconcordanțe în rapoarte. Comunitatea americană de informații a prezentat Congresului acest mult așteptat raport despre „fenomene aerospațiale neidentificate”, observate de personalul militar american în ultimele două decenii.

Din cele peste 140 de situații studiate, doar una a putut fi explicată. Pentru celelalte persistă ceață, în special în ceea ce privește dispozitivele zburătoare misterioase vizibile în videoclipurile declasificate ale Marinei SUA, care au făcut obiectul unei acoperiri mediatice semnificative în Statele Unite, în aprilie 2020.

OZN-uri da, extratereștri nu

Nici o dovadă a intervenției extraterestre nu a putut fi demonstrată, deși raportul nu determină ceea ce au văzut militarii între 2004 și 2021. Sunt prezentate mai multe indicii pentru a explica o parte din observațiile identificate. Ar putea fi fenomene precum „dezordinea radar”, fenomene naturale sau erori de interpretare. „Dintre cele 144 de elemente pe care le-am tratat aici, nu avem nicio dovadă că există o explicație non-terestră” , detaliază un oficial american.

Se poate imagina cu ușurință dezamăgirea celor care se așteptau la dezvăluiri zdrobitoare la citirea acestui raport despre OZN. Cu toate acestea, documentul afirmă că datele sunt limitate și că există neconcordanțe în rapoarte care uneori îngreunează interpretarea. Într-adevăr, nu există încă o procedură standardizată pentru declararea acestui tip de eveniment.

Amenințare la adresa securității naționale

Deși nu a existat niciodată un incident „extraterestru”, serviciile secrete americane sunt îngrijorate de 18 situații în care fenomenele aerospațiale neidentificate prezentau caracteristici de zbor neobișnuite.

Grupul de lucru nu a putut atribui nici una dintre aceste observații armatei SUA sau tehnologiei avansate a guvernului SUA. Prin urmare, incertitudinea i-a determinat pe raportori să ia în considerare alte teorii: „Ar putea prezenta un pericol pentru siguranța zborului și ar putea constitui un pericol mai larg dacă anumite cazuri reprezintă o colectă sofisticată împotriva activităților militare americane de către un guvern străin sau demonstrează o tehnologie aerospațială revoluționară deținută de un potențial adversar”.

China sau Rusia?

Prin urmare, raportul evocă „o provocare pentru securitatea națională”. De câțiva ani, China și Rusia au lucrat la proiecte de arme hipersonice.

Însă această ipoteză nu-l convinge pe Christopher Mellon, fost responsabil al informațiilor în cadrul Pentagonului. Mellon amintește că nu există „nicio dovadă care să sugereze că aceste obiecte provin din Rusia sau China(…) Această teorie pare deosebit de slabă atunci când se ia în considerare timpul de la care acest tip de fenomen a fost observat”. Potrivit lui Mellon, anumite informații complementare nu au fost transmise Congresului.

Un „prim pas important”

Dacă raportul oferă puține răspunsuri cu privire la originea acestor fenomene aerospațiale neidentificate, existența și publicarea acestuia sunt apreciate de presă și de cei care lucrează serios pe acest subiect de câțiva ani. Aceasta este prima evaluare neclasificată a guvernului în jumătate de secol. Liderii politici americani par acum preocupați de o problemă considerată de mult timp marginală, scrie Slate.

Marc Rubio, senator republican din Florida și vicepreședinte al Comitetului de Informații al Senatului, reamintește că „de ani de zile bărbații și femeile în care avem încredere pentru a ne apăra țara au raportat întâlniri cu aeronave neidentificate, dotate cu capacități superioare și, pentru o lungă perioadă de timp, preocupările lor au fost adesea ignorate și ridiculizate”.

Potrivit lui Rubio, acest raport constituie un „prim pas important” care va trebui completat pentru „a ști dacă aceste amenințări aeriene prezintă o problemă serioasă pentru securitatea națională”.

Deși  misterul rămâne nerezolvat, un lucru pare sigur: fascinația americanilor față de OZN-uri și extratereștri, care a început în 1947 după acoperirea mediatică a observațiilor „farfuriilor zburătoare” ale lui Kenneth Arnold, nu se așteaptă să dispară prea curând.

author avatar
Tudor Borcea