AcasăȘTIRI EXTERNERaport Unicef. Covid-19 a agravat sănătatea mintală a copiilor și adolescenților

Raport Unicef. Covid-19 a agravat sănătatea mintală a copiilor și adolescenților

Raport Unicef. Covid-19 a agravat sănătatea mintală a copiilor și adolescenților

Covid este doar „vârful aisbergului”, potrivit Unicef. Potrivit agenției ONU, mai mult de unul din șapte adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani trăiesc cu o tulburare mintală diagnosticată.

Epidemia Covid-19 a agravat sănătatea mintală a copiilor și adolescenților din întreaga lume, ceea ce necesită mai multe investiții, avertizează Unicef ​​într-un raport publicat marți, 5 octombrie.

„Consecințele pandemiei sunt considerabile și acesta este doar vârful aisbergului. Chiar înainte de a se produce, mult prea mulți copii cu probleme de sănătate mintală nu au fost îngrijiți”, a declarat directorul general al Unicef, Henrietta Fiore.

Aproape 46.000 de adolescenți se sinucid în fiecare an

Agenția ONU a publicat marți un raport privind sănătatea mintală a copiilor din lume, dezvăluit cu ocazia unei conferințe internaționale organizată la Paris și intitulată „Mind Our Rights, Now!”, scrie Le Figaro.

La nivel global, „se crede că mai mult de unul din șapte adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani trăiesc cu o tulburare mintală diagnosticată” și „aproape 46.000 de adolescenți se sinucid în fiecare an, suicidul fiind una dintre primele cinci cauze de deces pentru această grupă de vârstă”, potrivit Unicef.

Cu toate acestea, potrivit raportului, „doar aproximativ 2% din bugetele publice alocate sănătății sunt alocate sănătății mintale în lume”.

„Un sentiment de frică, furie și îngrijorare pentru viitor”

Potrivit Unicef, situația a fost agravată de pandemia Covid și de restricțiile pe care le-a adus. „Cel puțin unul din șapte copii din lume a fost direct afectat de măsurile de izolare și mai mult de 1,6 miliarde de copii și-au văzut educația afectată negativ”, a declarat organizația. „Perturbarea vieții de zi cu zi, a educației, activităților recreative, precum și îngrijorările cu privire la venituri și sănătatea familiei au generat la mulți tineri un sentiment de frică, furie și îngrijorare pentru viitor”.

author avatar
Tudor Borcea