AcasăȘTIRI EXTERNERaport: „Influența demăsurată” a Big Pharma asupra Comisiei Europene. Ursula von der...

Raport: „Influența demăsurată” a Big Pharma asupra Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a cedat lobby-ului companiilor

Raport: „Influența demăsurată” a Big Pharma asupra Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a cedat lobby-ului companiilor / Foto: printscreen

O influență „demăsurată” care „dăunează” sănătății publice. Așa descriu două ONG-uri din domeniul sănătății relația dintre companiile farmaceutice și instituțiile europene în cel mai recent raport al lor.

 

Influența lobby-ului Big Pharma în instituțiile europene, fie că este vorba de Comisia Europeană sau de Parlamentul European, a fost amplificată în timpul pandemiei Covid-19. Și nu fără impact asupra sănătății cetățenilor.

„Interesele private” în factorii de decizie europeni

Este ceea ce subliniază asociațiile Global Health Advocates (GHA) și StopAids în raportul lor publicat săptămâna trecută. „Interesele private au exercitat o influență exagerată asupra factorilor de decizie europeni în timpul pandemiei, ceea ce a dus la o lipsă de transparență în ceea ce privește contractele de vaccinare finanțate din fonduri publice”, a rezumat Rowan Dunn, coordonator de advocacy pentru UE la GHA.

În martie 2020, când pandemia de Covid-19 se declanșa în Europa, Comisia Europeană a dorit să furnizeze cât mai curând posibil dozele de vaccin pentru statele membre. „La acea vreme, Comisia Europeană promova vaccinul ca pe un bun comun accesibil tuturor”, explică Rowan Dunn.

Dar, foarte curând, Europa a rămas în urmă în campania de vaccinare, în special în comparație cu Marea Britanie și SUA, iar „presiunea publică” a început să crească asupra Comisiei, continuă coordonatorul de advocacy al GHA.

Aceasta este o schimbare „foarte importantă” în strategia de vaccinare a Comisiei Europene, a declarat eurodeputatul belgian Marc Botenga, care este, de asemenea, membru al comisiei speciale pentru Covid-19, informează Euractiv.

Ursula von der Leyen a abandonat ideea de a face din vaccinuri un bun comun în favoarea unor acorduri de achiziție cu companiile farmaceutice”, a declarat acesta. În iunie 2020, Comisia Europeană a încheiat contracte cu companii farmaceutice pentru a livra doze de vaccin împotriva Covid-19 către statele membre.

Cunoscute sub numele de Strategia europeană pentru vaccinuri, aceste achiziții colective de vaccinuri au contribuit la accelerarea producției de doze și la asigurarea unui acces echitabil la vaccinare pentru toți cetățenii europeni.

În timp ce majoritatea dozelor au fost achiziționate de la Pfizer, alte cinci companii au primit, de asemenea, undă verde din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA): Moderna, AstraZeneca, Janssen, Novavax și Valneva. Primele doze au fost administrate la sfârșitul anului 2020, iar până în iulie 2021, 70% dintre adulții din UE au primit cel puțin o doză de vaccin.

Transparența contractelor și proprietatea intelectuală

Dar, potrivit raportului celor două ONG-uri, în fața urgenței vaccinurilor, Comisia a cedat în fața anumitor cerințe ale companiilor farmaceutice, inclusiv în ceea ce privește prețul vaccinurilor, transparența contractelor și, de asemenea, proprietatea intelectuală.

„Avantajul proprietății intelectuale este că societățile farmaceutice dețin un monopol și, prin urmare, pot obține un profit maxim”, spune Marc Botenga.

Acesta a adăugat: „Prin acordarea către companiile farmeceutice a controlului asupra prețului dozelor, datorită proprietății intelectuale, sistemul nostru de securitate socială a fost afectat”.

Dar asta nu este tot. Raportul acuză „influența demăsurată” a marilor companii farmaceutice asupra Comisiei Europene, care ar putea împiedica accesul la vaccinuri pentru populația din țările sărace.

„Cu Big Pharma la conducere, alegând să își urmeze interesele private, accesul la vaccinuri pentru țările cu venituri mici a fost probabil refuzat”, susține James Cole, ofițer de advocacy la StopAids.

Pfizer și afacerea SMS-urilor

Pentru a ilustra ponderea lobby-ului farmaceutic, raportul ia ca exemplu contractele de achiziție de vaccinuri dintre Pfizer și Comisia Europeană.

Aceste contracte de achiziție de vaccinuri între gigantul american și executivul european se află în centrul unei controverse: ele sunt redactate și, prin urmare, ilizibile. Parlamentul European, ONG-urile și Ombudsmanul UE solicită ca acestea să fie făcute publice.

În plus, există suspiciuni cu privire la mesajele text schimbate între președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, Albert Bourla, care ar fi legate de negocierea unui contract pentru 1,8 miliarde de doze de vaccinuri Covid.

„Nimeni nu poate să negocieze complexitatea acestor contracte prin SMS sau de unul singur. Aceasta a fost o procedură foarte bine structurată între statele membre și Comisie”, a declarat anul trecut, vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas.

„Există o relație nesănătoasă între instituții și Pfizer. Dorim să aflăm ce influență au avut aceste mesaje SMS asupra negocierii. Sunt anumite detalii, cum ar fi prețul, transmise prin SMS?”, a spus Marc Botenga.

În ciuda succesului vaccinării în Europa, pandemia Covid-19 a evidențiat influența foarte puternică a companiilor farmaceutice asupra autorităților publice.

Pentru a spori transparența și a limita acest lobby, StopAids și GHA recomandă ca orice negocieri viitoare între Comisie și companiile farmaceutice să se desfășoare într-o „manieră complet deschisă și transparentă” și folosind „procese stabilite, mai degrabă decât canale informale”. Pfizer, AstraZeneca și Moderna nu au răspuns la solicitările GHA și StopAids.

author avatar
Tudor Borcea