AcasăȘTIRI EXTERNERaport care zguduie Franța. Între 2.600 și 3.000 de pedofili în Biserica...

Raport care zguduie Franța. Între 2.600 și 3.000 de pedofili în Biserica Catolică, după 1950

Raport care zguduie Franța. Între 2.600 și 3.000 de pedofili în Biserica Catolică, după 1950

Au existat „între 2.900 și 3.200 de pedofili”, bărbați – preoți sau clerici în cadrul Bisericii Catolice din Franța din 1950 încoace, a declarat Jean-Marc Sauve, președintele Comisiei care anchetează pedocriminalitatea din cadrul bisericii.

„Aceasta este o estimare minimă”, bazată pe recensământul și examinarea arhivelor (biserică, justiție, poliție judiciară și presă) și pe mărturiile primite de comisie, a adăugat el. Aceasta este o cifră care trebuie raportată la o populație generală de 115.000 de preoți sau religioși în total în această perioadă de 70 de ani.

Un raport de 2.500 de pagini

După doi ani și jumătate de muncă, Comisia independentă pentru abuzul sexual în biserică (Ciase) va prezenta, marți, concluziile într-un raport care, inclusiv cu anexele, va ajunge în cele din urmă la „2.500 de pagini”, a precizat Sauve (foto).

Raportul va oferi un inventar cantitativ al fenomenului și, în special, al numărului de victime. Acesta va compara prevalența violenței sexuale în biserică cu cea identificată în alte instituții (asociații sportive, școli etc.) și în cercul familial.

Comisia va evalua, de asemenea, „mecanismele, în special instituționale și culturale”, care ar fi putut favoriza aceste infracțiuni împotriva copiilor și va enumera 45 de propuneri, scrie Le Point.

„Va avea efectul unei bombe”

Raportul va fi transmis public Conferinței Episcopilor din Franța (CEF) și Conferinței religioase și a institutelor și congregațiilor (Corref), care l-au comandat.

Acest lucru va avea loc în cadrul unei conferințe de presă la care au fost invitați reprezentanți ai asociațiilor de victime. „Va fi o explozie”, asigură un membru al Ciase, sub condiția anonimatului. „Va avea efectul unei bombe”, adaugă Olivier Savignac, membru al colectivului Parler et Revivre. „Nu va fi mulțumitor”, asigură sociologul Philippe Portier, un alt membru al Comisiei.

Sub lupa Vaticanului

Monseniorul Éric de Moulins-Beaufort, președintele CEF, și-a arătat temerile că raportul „va prezenta cifre considerabile și înspăimântătoare”. Publicarea sa „va fi un test al adevărului și un moment dur și serios”, se arată în mesajul său trimis de episcopat către preoți și parohii. Un mesaj care solicită „o atitudine de adevăr și compasiune”.

Raportul va fi examinat atent și la Roma, unde problema pedofiliei a fost ridicată de Papa Francisc și de unii dintre episcopii francezi care au vizitat Vaticanul, în septembrie. Lupta împotriva pedofiliei în rândul bisericii este un dosar deschis de suveranul pontif tratat cu mare atenție și la Vatican.

author avatar
Tudor Borcea
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger