AcasăȘTIRI EXTERNERăfuială virtuală și bijuterii: datele liderilor și vedetelor lumii, la cheremul...

Răfuială virtuală și bijuterii: datele liderilor și vedetelor lumii, la cheremul hackerilor ruși

Infractorii cibernetici au jefuit detaliile personale ale liderilor mondiali, celebrităților de la Hollywood și magnaților miliardari într-o „răfuire virtuală” masivă asupra firmei britanice de  bijuterii Graff.

Potrivit Daily Mail, renumita bandă rusă de hacking Conti se află în spatele furtului de date și susține că informațiile publicate, care implică aproximativ 11.000 de clienți ai Graff, reprezintă doar 1% din fișierele care conțin liste de cumpărători, chitanțe și note de credit.

Au fost scurse deja 69.000 de documente pe dark web, inclusiv fișiere referitoare la Donald Trump, Oprah Winfrey sau David Beckham. Experții cybersecurity susțin că hackerii vor cere răscumpărări în Bitcoin sau chiar în bijuterii.

Printre victime se numără și Tom Hanks, Samuel L. Jackson, Alec Baldwin, Tamara Ecclestone și Frank Lampard. Toți sunt clienți fideli ai Graff Jewellers, cu sediul în Londra.

Gruparea Conti, despre care se crede că are sediul în apropiere de Sankt Petersburg, a lansat primul cache de informații despre clienții Graff la începutul acestei luni.

Fostul șef al Topshop, Sir Philip Green și soția sa, Lady Tina, sunt enumerați drept clienți ai Graff, care are un magazin în Monaco, unde este acostat superyacht-ul Lionheart al familiei de 100 de milioane de lire sterline.

Apare și adresa din New York a celui mai bogat om al Marii Britanii, Sir Len Blavatnik, la fel ca și cea a finanțatorului George Soros.

Erbolat Dosaev, un fost viceprim-ministru al Kazahstanului, a fost un alt client Graff. La fel sunt catalogați  prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului.

Prim-ministrul Bahrainului, Salman bin Hamad Al Khalifa, și fostul premier al Qatarului, Sheikh Bin Jabr Al Thani Hamad Bin Jassim, sunt de asemenea pe lista Conti.

Biroul Comisarului pentru Informații (ICO), care poate impune amenzi de mai multe milioane de lire sterline companiilor care nu reușesc să păstreze datele clienților în siguranță, a declarat că investighează furtul de date.

Cel mai probabil, hackerii au obținut acces la fișierele Graff trimițând un e-mail care a păcălit un membru al personalului să deschidă un alt  fișier care conține un virus de „ransomware”.

Acest lucru le-ar fi oferit hackerilor o „uşă din spate” pentru a fura datele companiei, ocolind orice software antivirus sau firewall.

author avatar
Radu Jacotă Redactor