AcasăȘTIRI EXTERNERachetele hipersonice ale SUA se fâsâie. Al doilea test eșuat

Rachetele hipersonice ale SUA se fâsâie. Al doilea test eșuat

Rachetele hipersonice ale SUA se fâsâie. Al doilea test eșuat

Motorul rachetei hipersonice AGM-183A nu s-a aprins.

În aprilie, primul test al rachetei hipersonice AGM-183A, dezvoltată de Lockheed-Martin ca parte a programului „Air Launched Rapid Response Weapon” (ARRW, sau ARROW) nu a reușit. Racheta purtătoare nu s-a desprins de bombardierul strategic B-52H „Stratofortress” pe care fusese montată.

„Programul ARRW și-a depășit limitele de la înființare și se iau riscuri calculate pentru a avansa această capacitate importantă. Deși acest eșec este dezamăgitor, acest test ne-a furnizat informații de neprețuit, care ne vor permite să tragem lecții din el pentru a continua să mergem mai departe”, a spus atunci generalul Heath Collins, managerul de proiect.

Cât pe ce să fie

Astfel, al doilea test a avut loc la 28 iulie, în largul coastei Californiei. Și, de data aceasta, dacă secvența de lansare a rachetei a mers până la capăt, AGM-183A nu a putut merge prea departe: motorul său rachetă nu s-a aprins, scrie Opex 360.

„Dezvoltarea de rachete unice este o întreprindere dificilă și de aceea le testăm”, a comentat generalul Collins după acest al doilea eșec. „Este vorba de o capacitate critică pentru US Air Force și avem cea mai bună echipă care să lucreze și să înțeleagă ce s-a întâmplat, să rezolve problema și să livreze ARRW forțelor noastre cât mai repede posibil”, a adăugat el.

Funcționarea AGM-183A se bazează pe un propulsor gândit să ofere viteză hipersonică unui planor de manevră, numit TBG (Tactical Boost Glide), care apoi se îndreaptă spre ținta sa. Cu o rază de acțiune de 1.600 km, această armă poate zbura la viteze cuprinse între Mach 6.5 și Mach 8. Când va funcționa, va înarma bombardierele B-1 Lancer, precum și F-15EX.

Rusia și China au deja avans

În cursa armamentului hipersonic, lansată de SUA la începutul anilor 2000 prin programul „Conventional Prompt Global Strike”, Rusia și China par acum să fie cu un pas înainte.

Rusia a pus în serviciu sistemul sol-sol Avangard și se pregătește să facă același lucru cu racheta Zirkon, destinată echipării forțelor sale navale. În plus, are și racheta balistică cu lansare aeriană (ALBM) Kinjal, transportată de avionul de vânătoare MiG-31K.

China a dezvoltat DF-17, a cărui funcționare este similară cu cea a Avangard, precum și racheta CH-AS-X-13, care înarmează bombardierul strategic H-6K.

author avatar
Tudor Borcea
343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger