AcasăȘTIRI EXTERNERachete americane Tomahawk pentru Japonia. Foștii inamici schimbă radical politica de apărare...

Rachete americane Tomahawk pentru Japonia. Foștii inamici schimbă radical politica de apărare de la Tokyo

Rachete americane Tomahawk pentru Japonia. Foștii inamici schimbă radical politica de apărare de la Tokyo / Foto: Facebook

Japonia analizează posibilitatea de a cumpăra rachete de croazieră Tomahawk dezvoltate de SUA, în încercarea de a contracara amenințările regionale în creștere, inclusiv din partea Coreei de Nord, a declarat guvernul.

Decizia ar fi fără precedent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. În urma înfrângerii sale, Japonia a adoptat o constituție pacifistă care i-a limitat drastic capacitățile militare.

Schimbare dramatică în doctrina de apărare

Dacă se va lua o decizie de achiziție, aceasta va fi probabil controversată într-o țară a cărei constituție pacifistă din 1947 limitează capacitățile militare ale forțelor sale de autoapărare. Cotidianul Yomiuri a relatat că Tokyo se află în faza finală a discuțiilor cu guvernul american pentru a cumpăra rachete cu rază medie de acțiune care pot fi lansate de pe mare.

În funcție de zona de lansare, peninsula coreeană s-ar afla în raza de acțiune a acestor rachete, a precizat ziarul, citând surse guvernamentale anonime. De asemenea, alte mijloace de informare în masă japoneze au raportat că guvernul ia în considerare achiziționarea de rachete Tomahawk. Întrebat despre aceste informații, purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, a declarat că cabinetul „studiază” această posibilitate, dar că nu s-a luat nicio decizie.

La câteva ore după comentariile lui Matsuno, Coreea de Nord a lansat o altă „rachetă balistică nespecificată” în largul coastei sale de est, a spus armata din Seul.

Lansarea, într-un moment de temeri crescânde că Coreea de Nord se pregătește pentru primul său test nuclear din 2017, a fost cea mai recentă dintr-un an record de teste cu rachete.

Cheltuielile militare ale Japoniei au crescut aproape constant timp de un deceniu, dar se așteaptă ca acestea să crească și mai mult în anii următori, pe fondul tensiunilor tot mai mari din peninsula coreeană, a presiunii tot mai mari exercitate de China în Taiwan și a invaziei rusești în Ucraina.

Viceminiștrii de externe ai Japoniei, Coreei de Sud și Statelor Unite au avertizat la începutul acestei săptămâni că un test nuclear nord-coreean ar primi un „răspuns puternic fără precedent”, scrie The Guardian.

Japonia trece printr-o schimbare dramatică a atitudinii sale postbelice față de apărare. Articolul 9 din constituția țării, redactat de forțele de ocupație americane după cel de-al doilea război mondial, interzice țării să folosească forța pentru a soluționa disputele internaționale. Armata sa este limitată la un rol strict defensiv.

author avatar
Tudor Borcea
245 afisari

3 COMENTARII

  1. Japonia acesti sclavi roboti care au fost bombardati de bombe atomice de Diavolul drogat acum sint servitorii amerlocilor se pisa China India si Nord Corea pe Japonia

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger