Rămășițe dintr-o rachetă rusească scăpată de sub control a reintrat în atmosfera Pământului, conform ultimei estimări a Comandamentului Spațial al SUA, care urmărește coborârea sa.
Racheta Angara-A5, cu lansator greu, a fost lansată din portul spațial Plesetsk din regiunea de nord-vest a Rusiei Arhangelsk pe 27 decembrie. Lansarea testa o nouă etapă superioară a rachetei, cunoscută sub numele de propulsor Persei, potrivit agenției de presă de stat TAS.
Majoritatea resturilor spațiale ard la reintrarea în atmosfera Pământului și prezintă un risc extrem de minim pentru oameni, dar este posibil ca părți mai mari să provoace daune dacă ar ateriza în regiunile locuite.
Nu se știe unde va cădea racheta
Dar miercuri, 5 ianuarie, Comandamentul Spațial al SUA – care a urmărit racheta – a declarat că racheta a reintrat în atmosfera Pământului deasupra Oceanului Pacific de Sud, undeva după orele amiezii (în jurul miezului nopții, în România). Cu toate acestea, poate fi imposibil să se determine exact unde au aterizat resturile.
Șeful Biroului pentru Deșeuri Spațiale al Agenției Spațiale Europene, Holger Krag, a declarat că racheta cântărește 4 tone și a călătorit fără combustibil cu 7,5 kilometri pe secundă (4,7 mile pe secundă).
„Putem spune că în următoarele 24 de ore racheta va cădea, dar unde va cădea, nimeni nu poate spune, pentru că în următoarele ore va efectua mai multe mișcări de revoluție în jurul globului”, a declarat pentru CNN Holger Krag.
Deși era foarte puțin probabil ca racheta să provoace pagube sau să rănească pe cineva, „riscul este real și nu poate fi ignorat”, a spus Krag.