AcasăȘTIRI EXTERNERabini în armata Germaniei

Rabini în armata Germaniei

Germania introduce rabinii militari în forțele sale de apărare, pentru prima dată de când naziștii i-au interzis în anii 30.

Mișcarea este o revenire la tradiție și o contribuție împotriva creșterii antisemitismului, exremismului și populismului în societate, a de declarat ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer. Rabinii militari au făcut parte din forțele armate germane în timpul Primului Război Mondial, când aproximativ 100.000 de soldați evrei au luptat pentru țară.

Au fost interziși la scurt timp după ce Adolf Hitler a preluat puterea în 1933, ca parte a eforturilor timpurii ale naziștilor de a îndepărta evreii din viața publică.

Bundeswehr-ul a recunoscut recent că are o probleme cu extremismul în rândurile sale, anul trecut au fost demiși 49 de militari din cauza comportamentelor anticonstituționale. Rolul rabinilor militari îl va reflecta pe cel al capelanților catolici și protestanți, relatează CNN, și va oferi “îngrijire pastorală” soldaților în misiuni din țară sau străinătate. Se discută despre o inițiativă similară de a introduce imami militari.

Legea va stabili, de asemenea, la Berlin un rabinat militar federal, care va supraveghea sucursalele din Hamburg, München, Frankfurt și Leipzig. Germania nu înregistrează formal afilierea religioasă a soldaților săi.

Conform estimărilor oficiale bazate pe dezvăluiri voluntare, în jur de 300 de soldați evrei și 3.000 de musulmani slujesc în prezent în armată. Există 53.000 de protestanți și 41.000 de romano-catolici, care reprezintă împreună aproximativ jumătate din totalul membrilor serviciului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor