AcasăȘTIRI EXTERNEQatarul cere UE să semneze acorduri pe termen lung privind GNL

Qatarul cere UE să semneze acorduri pe termen lung privind GNL

Qatarul cere UE să semneze acorduri pe termen lung privind GNL (sursa foto: profit.ro)

Qatarul intenționează să insiste asupra termenilor care vor bloca țările Uniunii Europene timp de două decenii de achiziții de gaze naturale lichefiate, o mișcare care va complica obiectivul blocului comunitar de a reduce emisiile, reducând în același timp dependența sa de combustibilul rusesc.

Statul din Golful Persic, unul dintre cei mai importanți exportatori de GNL din lume, va cere ca națiunile UE să semneze contracte pe termen lung, potrivit unor persoane familiarizate cu situația care au cerut să nu identifice discutarea unei chestiuni private. Țările UE spun că au nevoie de o durată mai scurtă pentru a atinge obiectivele de reducere a poluării din regiune, au spus oamenii.

Un acord german recent pentru un acord american de furnizare a GNL pe 20 de ani a întărit poziția Qatarului în justificarea cererilor sale. Cu toate acestea, europenii susțin că ofertele qatareze sunt prea rigide, oferind cumpărătorilor o capacitate redusă de a modifica aprovizionarea – spre deosebire de contractele din SUA. Negocierile privind durata importurilor se află în impas din martie, au spus oamenii.

Qatar Energy și Qatargas, controlate de stat, care operează instalațiile GNL, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Nici ministerul de finanțe al Germaniei.

Națiunile europene, conduse de Germania, au ripostat împotriva presiunii qatareze asupra temerilor că natura strictă a acestor contracte va însemna că vor trebui să continue să importe combustibil fosil chiar și după ce regiunea își propune să reducă emisiile. Dacă Qatarul nu cedează, amenință capacitatea Europei de a diversifica aprovizionarea cu gaze din Rusia, deoarece națiunea din Orientul Mijlociu ar putea trece la semnarea mai multor pacte în alte regiuni, cum ar fi Asia.

Europa se întrece să găsească alternative la gazele din Rusia – cel mai mare furnizor al continentului – după invadarea Ucrainei de către Moscova. Importurile de GNL din Qatar, care investește zeci de miliarde de dolari pentru a stimula producția în următorii cinci ani, ar putea fi o parte esențială a acestei soluții.

În afară de Qatar și SUA, există puțini alți exportatori de GNL care sporesc semnificativ oferta în următorul deceniu, mai ales că războiul din Ucraina este de natură să afecteze planurile de extindere ale Rusiei. Dar, în același timp, cererea europeană de GNL este programată să explodeze până în 2030, în timp ce Qatarul trebuie să blocheze clienții pentru a susține un plan enorm de extindere a GNL.

Acordul pe care Germania l-a semnat cu SUA la începutul acestei săptămâni, deși are o durată de 20 de ani, are termeni foarte flexibili și permite ca expedierile să fie deturnate sau chiar anulate pentru o taxă mai mică. Acești termeni s-ar putea dovedi utili dacă cererea viitoare de gaze din Germania scade pe fondul tranziției energetice. Gazul este un combustibil fosil mai curat decât cărbunele sau petrolul, dar industria este încă responsabilă pentru emisii semnificative de carbon și metan.

În schimb, Qatarul, de obicei, nu permite cumpărătorilor să trimită expedieri în diferite porturi sau să renunțe la o livrare fără a plăti întreaga valoare a încărcăturii.

Ministrul qatarez al energiei, Saad al-Kaabi, a declarat marți că există încă „multe mormăieli” în negocierile dintre țara sa și Germania.

Robert Habeck, ministrul german al economiei, a vizitat Qatarul în martie. El s-a întâlnit cu emirul și al-Kaabi ca parte a efortului Berlinului de a-și aproviziona aprovizionarea cu gaze, în timp ce națiunea se pregătește să înceapă să importe direct combustibilul super-răcit.

Qatarul a declarat că GNL ar putea fi trimis în Germania de la o nouă uzină americană în care are o participație, din 2024, dar nu a existat un acord concret.

author avatar
Andrei Coman