AcasăȘTIRI EXTERNEQatargate în Parlamentul European. „Unde este acum statul de drept?”. Viktor Orban...

Qatargate în Parlamentul European. „Unde este acum statul de drept?”. Viktor Orban și Marine Le Pen denunță dublul standard al Bruxelles-ului

Qatargate în Parlamentul European. „Unde este acum statul de drept?”. Viktor Orban și Marine Le Pen denunță dublul standard al Bruxelles-ului / Foto: printscreen

Pentru lideri precum Marine Le Pen și Viktor Orban, recentul scandal de corupție din Parlamentul European, soldat cu demiterea vicepreședintelui Eva Kaili, sunt o dovadă a standardelor duble ale UE în ceea ce privește statul de drept.

De ani de zile, Viktor Orban și Marine Le Pen, și nu numai, se confruntă cu liderii UE, care îi acuză că nu respectă „statul de drept”, că oprimă minoritățile și că întrețin legături nerecomandabile cu regimuri străine, cum ar fi cel al lui Vladimir Putin din Rusia.

Le Pen: „Valize cu bani din Qatar pentru corupții din tabăra «celor buni»”

Dar acum, în timp ce un scandal de corupție afectează Bruxelles-ul, prinzând în capcană o înaltă personalitate de centru-stânga, liderii de extremă-dreapta din Europa simt că au ajuns la cealaltă parte a baricadei – și trec la atac împotriva unei instituții pro-UE despre care spun că a prezidat o corupție masivă, în timp ce le dădea lecții despre cum să își conducă țările.

Rezultatul este că extremiștii de dreapta, de la Marine Le Pen din Franța până la premierul ungar Viktor Orban și președintele polonez Andrzej Duda, ar putea încerca să transforme scandalul într-o armă politică – ca pârghie în disputele cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept și pentru a stârni un sentiment anti-european înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 2024, scrie Politico.

„Ne-au târât prin noroi în legătură cu un împrumut total transparent și legal de la o bancă ceho-rusă”, a scris pe Twitter Marine Le Pen, referindu-se la un împrumut de 9 milioane de euro pe care partidul său l-a obținut în 2014. „În același timp, Qatar livra valize pline de bani tuturor acestor oameni corupți care se presupune că sunt în «tabăra celor buni»”.

În Ungaria, Orban, care se află într-o luptă cu Bruxelles-ul în legătură cu eșecurile „statului de drept” din țara sa, a ironizat UE într-un tweet al său, scriind că Parlamentul este „serios îngrijorat de corupția din Ungaria”, peste o fotografie în care apar lideri mondiali râzând copios.

 

Parlamentarii polonezi din partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), care se află de asemenea în conflict cu Bruxelles-ul din cauza încălcărilor statului de drept, au avut o notă similară, subliniind că Eva Kaili, cel mai important suspect în cazul de corupție din Qatar, a fost un critic vocal al țării lor.

Polonia: „Unde este problema cu statul de drept?”

„Se pune întrebarea: Unde este problema cu statul de drept? În Polonia sau în Uniunea Europeană?”, a declarat Dominik Tarczyński, un europarlamentar al partidului polonez de guvernământ. „Parlamentul European nu este o instituție transparentă, iar sprijinul pentru socialiști precum Eva Kaili expune valorile Parlamentului European și ridiculizează această instituție a UE”, a declarat Bogdan Rzońca, un alt deputat PiS.

Strigătele de ipocrizie din partea extremei drepte europene au venit în timp ce poliția belgiană a efectuat marți noi raiduri, sigilând mai multe birouri din Parlamentul European.

Patru persoane, printre care Kaili și partenerul ei italian, Francesco Giorgi, sunt în continuare în custodia poliției, fiind acuzate de corupție, spălare de bani și participare la o organizație infracțională. Eva Kaili urmează să se prezinte miercuri în fața unui judecător belgian.

Cei mai înalți oficiali ai UE, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, s-au aliniat pentru a condamna în termeni duri acest scandal, promițând să ia măsuri drastice împotriva corupției în toate instituțiile UE, care angajează peste 60 000 de persoane în întregul bloc.

„Uniunii Europene îi place să dea lecții întregii lumi”

Dar pentru extrema dreaptă, care în multe țări se prezintă ca dușmanul birocraților UE „care dau lecții”, aceste cuvinte au sunat goale, deoarece au spus că acuzațiile ce i se aduc lui Kaili nu fac decât să sublinieze standardele duble ale elitelor UE care se grăbesc să condamne Polonia și Ungaria, dar nu reușesc să facă curățenie în propria ogradă.

„Uniunii Europene îi place să dea lecții întregii lumi. Ea dă lecții Ungariei. Ea dă lecții Poloniei. Dă lecții chiar și agenției europene Frontex. Ar face mult mai bine dacă ar începe să facă curățenie în propria casă”, a declarat Philippe Olivier, un europarlamentar francez al partidului Rassemblement national și un apropiat al lui Le Pen.

Ancheta ar putea atrage și alte persoane, inclusiv din alte grupuri politice din Parlament, în condițiile în care Ursula von der Leyen se află sub presiune în legătură cu termenii unui acord pe care l-a negociat cu Pfizer pentru a cumpăra vaccinurile anti-Covid-19 pentru blocul comnunitar, a adăugat el.

Cu mai puțin de doi ani înainte ca alegătorii din UE să se îndrepte spre urne pentru a alege un nou Parlament, Olivier a prezis că scandalul de corupție va avea un impact politic în Franța, unde Le Pen a ajuns de două ori în turul final al alegerilor prezidențiale, pentru a fi învinsă de fiecare dată de centristul Emmanuel Macron.

„Oamenii au deja sentimentul că UE este o mașinărie gigantică de elaborare a regulilor, fără nicio supraveghere”, a spus el. „Acest lucru nu face decât să se adauge la această imagine, așa că sunt optimist”.

Chiar și la stânga, unii politicieni au recunoscut că acuzațiile, care deocamdată îi privesc pe membrii grupului Socialiștilor și Democraților din Parlament, ar fi dăunătoare, deoarece creează o echivalență între socialiștii acuzați că au luat bani din Qatar și cei de dreapta care au luat bani din Rusia.

author avatar
Tudor Borcea
1.007 afisari

12 COMENTARII

  1. UE S-A INDEPARTAT CU TOTUL DE LA UNIUNE ECOPNOMICA SI A AJUNS O DICTATURA CU APUCATURI MAIOTE !.

  2. M…UE LA LADA DE GUNOI A ISTORIEI…VIITIRUL ESTE O EUROPA NATIUNILOR SUVERANE SI TRADITIONAL-CRESTINE….EUROPA POPONARA ACTUALA ESTE IN MOARTE CLINICA….

  3. Nu va mai chinuiti sa mai salvati ceva care e construit pe principiul Ciordeles-Bordeles….salvarea este meteoritul care a spulberat dinozaurii…..3-2-1-GO

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger