AcasăȘTIRI EXTERNEQatar spune că este dificila inlocuirea rapida a livrărilor de gaz rusești...

Qatar spune că este dificila inlocuirea rapida a livrărilor de gaz rusești către Europa

Nici Qatarul și nicio altă țară nu are capacitatea de a înlocui livrările rusești de gaz către Europa cu gaz natural lichefiat (GNL) în cazul unei întreruperi din cauza unui conflict dintre Rusia și Ucraina, a declarat marți ministrul energiei din Qatar.

Cu majoritatea volumelor din Qatar blocate în contracte pe termen lung, în mare parte către cumpărători asiatici, cantitatea de volume divertibile care pot fi expediate în Europa este de doar 10%-15%, a adăugat ministrul Energiei, Saad al-Kaabi.

Comentariile lui Kaabi au reînnoit îngrijorarea cu privire la securitatea aprovizionării cu gaze a Europei, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au escaladat marți, după ce Moscova a ordonat trupelor să intre în două regiuni separatiste din estul Ucrainei.

„Rusia (oferă) cred că 30%-40% din aprovizionarea Europei. Nu există o singură țară care să poată înlocui acest tip de volum, nu există capacitatea de a face asta din GNL”, a spus Kaabi reporterilor la un gaz. conferință de la Doha. „Majoritatea GNL este legată de contracte pe termen lung și de destinații care sunt foarte clare. Așadar, este aproape imposibil să înlocuim rapid această sumă de volum”, a spus el.

Statele Unite și aliații săi europeni au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial independența celor două regiuni din estul Ucrainei.

Germania a oprit marți proiectul gazoductului Nord Stream 2 din Marea Baltică, conceput pentru a dubla fluxul de gaz rusesc direct către Germania. Mișcarea a dus la creșterea prețurilor la gaze marți. Qatar și alte țări precum Japonia au fost abordate recent de Statele Unite pentru a redirecționa aprovizionarea cu gaze către Europa în cazul în care conflictul ar escalada.

Surse au declarat pentru Reuters că exporturile Qatari LNG au fost mai scăzute în ultimele zile, deoarece două dintre megatrenurile sale au scăzut, un alt factor care ar putea limita cantitatea de rezervă care trebuie trimisă în Europa.

Japonia a declarat la începutul acestei luni că va redirecționa unele transporturi de GNL către Europa, după solicitările din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, puținele mărfuri care au sosit în Europa erau transporturi deja programate în cadrul unui joint venture între JERA din Japonia și EDF din Franța și nu a existat nicio aprovizionare suplimentară.

În prezent, după o perioadă rece care a epuizat stocurile de GNL, Japonia se confruntă cu o cerere de reaprovizionare și, prin urmare, are nevoie de mai multă aprovizionare cu GNL.

„Nu am văzut încă nimic concret în ceea ce privește aprovizionarea. Acest lucru s-ar putea schimba, evident, dar în mod clar, Qatarul și Japonia vor fi limitate în capacitatea lor de a ajuta cu transporturi suplimentare dacă Europa pierde accesul la gazul rusesc”, a declarat Robert Songer, LNG. analist la firma de informații despre mărfuri ICIS.

author avatar
Andrei Coman
362 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger