AcasăȘTIRI EXTERNEQatar a „șutat” decisiv pe piața energetică. Va furniza GNL timp de...

Qatar a „șutat” decisiv pe piața energetică. Va furniza GNL timp de 27 de ani Chinei. Europa stă gură-cască

Qatar a „șutat” decisiv pe piața energetică. Va furniza GNL timp de 27 de ani Chinei. Europa stă gură-cască / Foto: prinscreen

Qatarul a anunțat, luni, un acord de furnizare de gaz natural lichefiat (GNL) pe 27 de ani cu China, afirmând că este vorba despre „cel mai lung termen” văzut vreodată în această industrie, pe fondul unei crize energetice globale declanșate de războiul început de Rusia în Ucraina.

Anunțul vine în contextul în care Europa încearcă să se orienteze către alternative la hidrocarburile rusești, fără a fi ajuns la un astfel de acord cu emiratul bogat în gaze din Golf.

4 milioane de tone pe an

Compania de stat Qatar Energy va exporta în fiecare an patru milioane de tone de GNL din noul său proiect North Field către Sinopec (China Petroleum and Chemical Corporation), a declarat Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, într-o conferință de presă.

Acesta este „cel mai lung acord din istoria industriei GNL”, a declarat oficialul, care este și director executiv al Qatar Energy, informează Ouest-France.

Gazele din Qatar, din ce în ce mai curtate

North Field este esențial pentru strategia Qatarului de a-și crește producția de GNL cu peste 60%, până la 126 de milioane de tone pe an până în 2027.

Asia, în frunte cu China, Japonia și Coreea de Sud, este principala piață pentru gazul din Qatar, care a fost tot mai mult curtat de țările europene de când Rusia a invadat Ucraina.

Însă negocierile cu europenii au fost dificile, Germania și alte țări refuzând să semneze genul de acorduri pe termen lung pe care Qatar le are cu țările asiatice.

author avatar
Tudor Borcea