AcasăȘTIRI EXTERNEPyramiden, orașul abandonat de Rusia în arhipelagul Norvegiei. De ce-l ține Putin...

Pyramiden, orașul abandonat de Rusia în arhipelagul Norvegiei. De ce-l ține Putin în standby (FOTO/VIDEO)

Pyramiden, orașul abandonat de Rusia în arhipelagul Norvegiei. De ce-l ține Putin în standby (FOTO/VIDEO)

Busturi și statui ale lui Lenin, Palatul Culturii, birourile KGB… Pyramiden este o rămășiță a utopiei Uniunii Sovietice, dar Moscova a rămas cu un ochi pe acest oraș minier abandonat din Arctica, o regiune care a devenit o prioritate strategică pentru Vladimir Putin.

Arctica: Rusia speră să devină principala putere militară și economică din regiune, profitând de avantajele financiare ale pasajului de Nord-Est, o rută maritimă între Europa și Asia, care se dezvoltă odată cu retragerea gheții din cauza încălzirii climatice.

Și, la fel cum în apele înghețate ale nordului navighează cu o flotă de spărgătoare de gheață nucleare, Rusia își menține un picior în vest, în arhipelagul norvegian Svalbard (Spitsbergen), o zonă demilitarizată, mult deasupra Cercului polar.

Capsula timpului

Dacă este atribuită Norvegiei – acum membru NATO – suveranitatea asupra arhipelagului, Tratatul de la Paris din 1920 prevede ca toate statele semnatare – inclusiv URSS la acea vreme – să se poată angaja în activități economice în zonă.

Din 1931, în satul Barentsburg, o comunitate minieră rusă extrage cărbune din minele companiei Arktikugol. În cea de la Pyramiden, activitatea a încetat în 1998 din lipsă de randament, și minerii au plecat.

La prima vedere, Pyramiden este un oraș fantomă. Niciun locuitor, în afară de o mână de ruși care conduc un hotel în stil foarte sovietic, și de urși polari cu care să te poți întâlni față în față.

Dar, dacă totul este învechit, nimic nu este distrus, a notat un fotograf AFP. Clădirile, construite pentru a rezista, sunt, e drept, affectate de zeci de ani de ierni aspre. Șinele funicularului, pe care coborau cărucioarele de mină, sunt încă atașate muntelui în formă de piramidă cu vedere spre sat.

În clădiri, parcă ocupanții ar fi plecat brusc, gata să se întoarcă în orice moment.

„Nu e abandonat, doar pus în standby”

În birourile administrației, în vitrine sunt mostre cu minereu, iar calendare sunt atârnate pe pereți. În birourile KGB-ului, cu uși blindate, pe mese sunt întinse dosare ale minerilor. În sălile de clasă, desenele copiilor sunt fixate în piuneze, iar ceașca de ceai a profesorului este pe catedră.

„Pyramiden este la fel de important ca (insulele) Grumant și (satul) Barentsburg, nu este doar un loc de memorie istorică. Nu este abandonat, a fost pus temporar în standby”, afirmă directorul adjunct al Institutul de cercetare științifică rusă în Arctica și Antarctica, din Sankt Petersburg, Iuri Ugriumov.

În anii 1960-1980, Pyramiden a numărat până la 1.200 de ruși. A fi trimis acolo a fost considerat o recompensă pentru mulți, a declarat un ghid pentru AFP.

Situat pe partea de vest a Cortinei de Fier, Pyramiden era văzut atunci ca un oraș sovietic ideal, autosuficient cu fermele sale de porci și puternic, cu Palatul Culturii, cinematograful cu 300 de locuri, piscina, sala de sport și spitalul.

Astăzi, Rusia dezvoltă turismul și cercetarea la Pyramiden. Compania Arktikugol și-a lansat o firmă turistică, iar glaciologi, hidrologi și oceanology desfășoară activități științifice.

„Aici, există speranță pentru un viitor interesant”, a spus Ugriumov, care este și șeful expediției arctice ruse în arhipelag.

 

author avatar
Tudor Borcea
662 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger