AcasăȘTIRI EXTERNEPutin vrea să fie adoptate legi internaționale privind spațiul cibernetic

Putin vrea să fie adoptate legi internaționale privind spațiul cibernetic

Putin vrea să fie adoptate legi internaționale privind spațiul cibernetic/ Foto: Facebook

La recenta ședință a Consiliului de Securitate al Rusiei, liderul de la Kremlin a examinat problemele legate de politica de stat privind securitatea internațională a informațiilor, un subiect „urgent și extrem de important”.

„Comunitatea mondială trebuie să creeze o bază juridică, acorduri universale privind comportamentul statelor în domeniul informațional și al spațiului cibernetic, a declarat președintele Vladimir Putin.

„Secolul 21 este considerat ca o perioadă de descoperiri în tehnologia informației. După cum știm bine, această tehnologie cucerește practic toate domeniile vieții. Acestea includ noi sisteme globale de transmisie și comunicații, așa-numitul Internet al obiectelor și inteligența artificială, serviciile de e-guvernare și medicina digitală. Domeniile tradiționale de activitate ale statului, societății și întreprinderilor sunt în curs de transformare radicală și sunt create oportunități complet noi pentru dezvoltarea economiei și a pieței muncii și pentru îmbunătățirea nivelului de trai”, a spus Putin.

Teroriștii internaționali și criminalitatea organizată

„În același timp, noile soluții tehnologice creează noi riscuri. Vedem că spațiul digital global apare adesea ca un loc de confruntare dificilă a informațiilor, concurență neloială și atacuri cibernetice. Toate acestea schimbă fundamental situația din lume. Mediul digital este utilizat de teroriștii internaționali și de criminalitatea organizată. Există multe potențiale amenințări la adresa securității comune și globale a țărilor individuale, la adresa suveranității și interesele lor naționale”.

Rusia, a arătat Putin, a fost printre primele țări care au îndemnat comunitatea internațională să își unească eforturile în acest nou domeniu pentru civilizație. În 1998, Rusia a lansat o rezoluție relevantă care a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. De fapt, a fost un apel la o cooperare extinsă în abordarea amenințărilor comune în spațiul cibernetic, în primul rând în abordarea încercărilor de a utiliza tehnologiile recente pentru a perturba pacea și stabilitatea internațională.

„Abordările noastre de formare a unui regim global pentru asigurarea securității informațiilor și dezvoltarea regulilor clare rămân deschise, transparente și neschimbate”, a declarat șeful statului.

„Considerăm că este necesar să încheiem acorduri juridice internaționale universale care să vizeze prevenirea conflictelor și construirea unui parteneriat reciproc benefic în spațiul cibernetic global, folosindu-l cât mai mult posibil pentru dezvoltarea durabilă a fiecărei națiuni și crearea condițiilor favorabile cercetării științifice și implementării rapide a celor mai avansate soluții tehnologice pentru a evita riscurile potențiale”.

Comportamentul în cyberspațiu și suveranitatea digitală

Este important, a precizat Putin, să fie dezvoltate și convenite reguli universale și echitabile pentru toți cu privire la comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic, cu criterii clare și ușor de urmat pentru acțiuni acceptabile și inacceptabile și pentru a le face obligatorii din punct de vedere juridic. Cu alte cuvinte, fiecare țară trebuie să respecte cu strictețe aceste reguli.

„În același timp, susținem inviolabilitatea suveranității digitale a statelor. Aceasta înseamnă că fiecare țară poate determina în mod independent variabilele de reglementare ale spațiului său de informații și ale infrastructurii corespunzătoare”, a mai declarat liderul de la Kremlin.

„Susținem egalitatea, ordinea și respectul reciproc în sfera cibernetică, precum și dezvoltarea progresivă a acesteia. Desigur, toți partenerii interesați ar trebui să poată participa la dialogul asupra acestui important program”.

Rusia „a venit cu câteva idei mai interesante și orientate spre viitor în acest domeniu, inclusiv dezvoltarea unei convenții globale privind combaterea criminalității cibernetice, care a fost susținută de multe țări”.

La ședința Consiliului de Securitate a fost aprobată noua variantă a „Bazelor politicii de stat în domeniul securității informaționale internaționale”, scrie Vești din Rusia.

SUA și țările Europei au acuzat în repetate rânduri Rusia de atacuri cibernetice și ingerințe în alegerile prezidențiale. La 14 martie 2021, The New York Times a anunțat că autoritățile americane au gândit metode de apărare mult mai eficiente prin extinderea prerogativelor acordate structurilor de stat ce le permit detectarea de atacuri cibernetice.

 

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
133 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger