AcasăȘTIRI EXTERNEPutin vrea o întâlnire cu Biden și îi răspunde președintelui SUA: Cine...

Putin vrea o întâlnire cu Biden și îi răspunde președintelui SUA: Cine zice ăla e!

Putin vrea o întâlnire cu Biden și îi răspunde președintelui SUA: Cine zice ăla e!/Foto: Facebook

Președintele rus Vladimir Putin a ironizat, joi, comentariile lui Joe Biden, care l-a numit „ucigaș” cu o zi înainte, oferindu-i în același timp președintelui SUA să participe la o întrevedere live, prin videoconferință, în zilele următoare.

În timp ce relațiile dintre Washington și Moscova s-au deteriorat până la un nivel fără precedent de la Războiul Rece, Vladimir Putin a răspuns, joi, la declarațiile președintelui american Joe Biden care a afirmat, cu o zi înainte, că liderul de la Kremlin merită titulatura de „ucigaș”.

„Cine zice acela e!”, a replicat vesel Putin la postul public de televiziune din Rusia. „Nu este doar o expresie copilărească (…), vedem întotdeauna în celălalt propriile noastre caracteristici”, a adăugat liderul de la Kremlin, înainte de a-i dori lui Biden „multă sănătate”.

Într-un interviu acordat postului ABC News, miercuri, Joe Biden a răspuns „da” la întrebarea dacă crede că Vladimir Putin este un ucigaș, adăugând că liderul rus „nu are suflet”. Această declarație a determinat Rusia să-și recheme ambasadorul de la Washington.

Vladimir Putin a indicat că ultima sa discuție cu Joe Biden, la 26 ianuarie, a avut loc telefonic, la cererea președintelui american. Putin a spus că a propus acum ca cei doi lideri să aibă, vineri sau luni, o nouă conversație prin videoconferință și transmisă în direct.

„Vreau să-i propun președintelui Biden să ne continuăm discuția, dar cu condiția să o facem în direct, pe internet, fără decalaje și într-o manieră deschisă și directă”, a spus președintele rus.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Joe Biden nu regretă comentariile sale despre Putin. Jen Psaki a evitat imediat o întrebare referitoare la propunerea președintelui rus în legătură cu o nouă discuție cu omologul său american.

„Președintele Joe Biden a avut deja o întâlnire cu președintele Putin, în timp ce există alți lideri mondiali cu care el nu a vorbit încă”, a spus ea.

Nou set de sancțiuni împotriva Rusiei

Statele Unite urmează să impună un nou set de sancțiuni Rusiei în urma publicării unui raport al serviciilor de informații potrivit căruia Moscova a încercat să se amestece în alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie anul trecut, în favoarea lui Donald Trump.

Anterior declarațiilor lui Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că declarațiile lui Joe Biden au arătat că nu are nicio dorință de a restabili legăturile cu Moscova, care s-au deteriorat din cauza mai multor dispute: Ucraina, Siria, închiderea opozantului rus Alexei Navalnîi.

Dmitri Peskov a adăugat că Rusia își va reevalua abordarea față de relațiile cu Washington, citând caracterul inedit, potrivit lui, al comentariilor lui Joe Biden.

Vicepreședintele Camerei superioare a Parlamentului rus, Constantin Kosaciov, a considerat comentariile lui Joe Biden „inacceptabile” și a declarat că rechemarea de către Moscova a ambasadorului său la Washington a fost singurul pas rezonabil care trebuie făcut în aceste circumstanțe. „Bănuiesc că nu va fi ultima măsură dacă nu vin nici o explicație sau scuză din partea SUA”, a scris el pe Facebook, potrivit France 24.

 

author avatar
Tudor Borcea
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger