Președintele rus Vladimir Putin a lăudat India ca fiind o „mare putere” și un aliat „sigur” al Moscovei, în cadrul unei vizite concentrate pe energie și apărare, luni, 6 decembrie, odată cu anunțul livrării de sisteme antirachetă S-400, foarte prost văzut la Washington.
Rusia și India au semnat luni o serie de acorduri comerciale și de armament în timpul unei întâlniri la New Delhi dintre președintele rus Vladimir Putin și premierul indian Narendra Modi.
„Parteneriat strategic special”
Vladimir Putin a vizitat India împreună cu miniștrii săi ai Apărării, Serghei Șoigu, și de Externe, Serghei Lavrov, pentru a consolida legăturile dintre New Delhi și Moscova, ceea ce a dus la semnarea unui pact de cooperare militară până în 2031 și la un angajament de a crește schimburile comerciale anuale la 30 de miliarde de dolari (29,6 miliarde de euro) până în 2025.
Rusia și India „și-au reiterat intenția de a consolida cooperarea în domeniul apărării, inclusiv în dezvoltarea comună a producției de echipamente militare”, au declarat cele două țări într-un comunicat comun emis la sfârșitul întâlnirii, scrie Reuters.
Ministrul Indian de Externe, Harsh Vardhan Shringla, a declarat că cele două țări au semnat 28 de acorduri de investiții, în special privind construcții navale, oțel, cărbune și energie.
India a fost aproape de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece și aceste relații care persistă astăzi sunt descrise de New Delhi drept „ parteneriat strategic special și privilegiat”. Pe lângă un acord prin care India va produce peste 600.000 de puști de asalt AK-203, Rusia a indicat că dorește să continue să furnizeze sisteme de rachete de apărare aeriană S-400.
Acest acord cu Moscova pune India în pericol ca Statele Unite să-i impună sancțiuni în temeiul unei legi americane din 2017 care vizează descurajarea țărilor de la achiziționarea de echipamente militare rusești.
Iar faptul că Putin mai dotează încă o țară cu sistemele S-400 este foarte prost văzut la Washington, după ce Turcia, țară-pilon a NATO, a achiziționat aceste arme, stârnind furia Casei Albe și excluderea din programul avionului de luptă american F-35.
„Prietenii noștri indieni au spus clar că sunt o țară suverană și că vor decide de la cine să cumpere arme și cine se va asocia cu India”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Departamentul de Stat al SUA a declarat săptămâna trecută că nu a luat nici o decizie cu privire achiziția de S-400 de către India.