AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, „un dictator imperialist”

Putin, „un dictator imperialist”

Boris Akunin, considerat în prezent cel mai popular  scriitor din Rusia, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin – într-un interviu acordat agenţiei de presă EFE – că este un dictator cu ambiţii postimperialiste care şi-a adus ţara în pragul semidezintegrării.

„Mă tem că Rusia se află în faza de semidezintegrare. Dacă lucrurile continuă la fel, după Putin, va avea loc o nouă dezintegrare, ca în 1991, doar că acum nu va mai fi URSS, ci Federaţia Rusă”, a declarat Akunin, pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili.

Akunin, autoexilat în sudul Franţei, tocmai a terminat şi ultimul volum din opera sa „Istoria statului rus”.

„Moscova consideră Ucraina şi alte foste republici sovietice ca făcând parte din zona sa de influenţă şi nu vrea ca aceasta să se reducă. Orice criză ucraineană, de la ocuparea Crimeii la finanţarea revoltei din Donbas, este o pedeapsă aplicată Ucrainei pentru că, în 2014, noul guvern a decis să-şi schimbe orientarea, de la Est către Occident”, spune el.

Privind actuala tensiune militară, Akunin susține că „este provocată în mare măsură de ambiţiile postimperialiste ale dictatorului rus”. În opinia sa, „retorica imperialistă” este cea care îi determină pe Putin şi pe restul înalţilor funcţionari ruşi să dea asigurări că Ucraina nu există şi că ruşii şi ucrainenii sunt de fapt acelaşi popor. „Nici măcar ei nu cred aşa ceva”, adăugă scriitorul rus de origine georgiană.

Akunin consideră că „Putin, ca orice dictator care deţine o lungă perioadă de timp puterea nelimitată, este, într-o oarecare măsură, rupt de realitate și trăieşte, în parte, într-un fel de lume iluzorie”.

„Este o persoană din secolul trecut, care nu foloseşte internetul. Înţelegerea pe care o are despre lume se creează pornind exclusiv de la rapoartele pe care i le pregătesc aparatul său şi serviciile secrete. Aceste două instituţii sunt principalele sale influenţe. Şi care îşi urmăresc propriile lor interese. Este povestea câinelui care aleargă în jurul cozii”, conchide Boris Akunin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor