AcasăȘTIRI EXTERNEPutin trimite pe mare rachete hipersonice Zircon. Fregata Amiral Gorșkov, în misiune...

Putin trimite pe mare rachete hipersonice Zircon. Fregata Amiral Gorșkov, în misiune în Atlantic și în Mediterana – FOTO&VIDEO

Putin trimite pe mare rachete hipersonice Zircon. Fregata Amiral Gorșkov, în misiune în Atlantic și în Mediterana - FOTO&VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin a supervizat, miercuri, lansarea în misiune a fregatei Amiral Gorșkov, despre care a spus că este echipată cu noile rachete de croazieră hipersonice Zircon.

 

Liderul de la Kremlin a făcut acest anunț în timpul unei videoconferințe cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și cu comandantul fregatei Amiral Gorșkov, Igor Krohmal.

„Vreau să mulțumesc pentru această armă unică”

Fregata „Amiral al Marinei Sovietice Gorșkov”, pe numele ei complet, este o navă modernă multifuncțională, cu rachete ghidate, concepută pentru a „rezolva provocările din mările îndepărtate și zonele oceanice”. A fost acceptată de Marina Militară în 2018 și confirmată pentru utilizarea rachetelor hipersonice Zircon în 2021.

„Astăzi avem un eveniment important, dacă nu chiar istoric: fregata Amiral Gorșkov pleacă într-o misiune navală pe distanțe lungi. Dar nu este nimic neobișnuit aici, acest lucru este obișnuit; dar de data aceasta nava este echipată cu sistemul de rachete hipersonice de ultimă generație Zircon, care nu are egal – acesta este un sistem hipersonic pe mare – și include și alte arme de nouă generație”, a declarat Vladimir Putin.

„Vreau să le mulțumesc în primul rând specialiștilor din complexul militar-industrial care au dezvoltat și au început să producă în masă această armă unică. După cum am spus, nu are analogie în nicio țară din lume”, a continuat el, potrivit Kremlinului.

„Știu că astfel de arme puternice vor face posibilă apărarea fiabilă a Rusiei de potențiale amenințări externe și vor contribui la asigurarea intereselor noastre naționale. Aș dori să subliniez faptul că vom continua să dezvoltăm potențialul de luptă al forțelor armate și să producem arme și echipamente avansate care vor proteja securitatea Rusiei în următoarele decenii”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Oceanul Atlantic și Marea Mediterană

Rusia a făcut numeroase anunțuri despre ultima sa generație de rachete în ultimul an, încercând să intimideze țările occidentale care sprijină militar Ucraina, potrivit experților, în timp ce propria sa armată și-a arătat limitele și a suferit eșecuri majore.

Serghei Șoigu a declarat în timpul videoconferinței că fregata Amiral Gorșkov va naviga în Oceanul Atlantic și Indian, precum și în Marea Mediterană. Șoigu nu a uitat, la rândul lui, să precizeze că rachetele Zircon pot atinge viteze de Mach9 și nu pot fi interceptate de actualele sisteme de apărare aeriană.

author avatar
Tudor Borcea