AcasăȘTIRI EXTERNEPutin trimite arme îngrozitoare lângă Ucraina. Mortiere 2S4 Tulpan ce pot trage...

Putin trimite arme îngrozitoare lângă Ucraina. Mortiere 2S4 Tulpan ce pot trage cu obuze nucleare

Putin trimite arme îngrozitoare lângă Ucraina. Mortiere 2S4 Tulpan ce pot trage cu obuze nucleare

Mortiere autopropulsate rusești de calibul 240mm, 2S4 Tulpan, au fost reperate îndreptându-se spre granița ucraineană.

Un apropiat al președintelul rus Vladimir Putin, Dmitri Kozak negociatorul-șef pentru Ucraina, a fost foarte clar: „Rusia va fi obligată să apere cetățenii regiunii ucrainene Donbas dacă se va dovedi necesar”.

Și că aceasta  „va depinde de nivelul de violență din regiune”, a adăugat el, precizând că „formațiunile armate”, adică separatiștii prorusi, sunt „experimentați și în prezent capabili să se apere, fără ajutor din exterior”.

Aceste observații au fost făcute în timp ce Moscova acuză Kievul că vrea să declanșeze o nouă confruntare în Donbas. De câteva săptămâni, încălcările unui acord de încetare a focului, semnat în iulie 2020, au crescut. Și mișcări semnificative ale trupelor ruse au fost raportate la frontieră, precum și în Crimeea. Ceea ce stârnește temerea unei escaladări militare între Ucraina și Rusia.

Merkel s-a rugat degeaba de Putin

În aceeași zi, cancelarul german Angela Merkel, a cărei țară este implicată, împreună cu Franța, în căutarea unei soluții la acest conflict, via întâlnirile în așa-numitul „format Normandia” , i-a cerut lui Vladimir Putin să reducă prezența militară rusă la granița Ucrainei, „cu scopul de a dezescalada” situația.

În acest caz, Ucraina îi acuză pe separatiștii prorusi că sunt la originea încălcărilor încetării focului observate în ultimele săptămâni. Și Ucraina are sprijinul Statelor Unite, Uniunii Europene și NATO.

Pe de altă parte, la Moscova este evidențiată responsabilitatea Kievului, „ale cărei provocări au vizat recent agravarea deliberată a situației de pe linia de contact”.

Asfel că, în aceste condiții, este dificil de văzut cum Putin ar putea da un răspuns favorabil la cererea Angelei Merkel.

Vineri, vineri, șeful Statului Major al armatelor ucrainene, generalul Ruslan Khomchak, a spus că exclude orice ofensivă militară în direcția Donbas. „Eliberarea teritoriilor ocupate va duce inevitabil la moartea unui număr mare de civili și la pierderi în rândul militarilor, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, a spus el.

Moartea vine cu trenul

Între timp, prezența militară rusă continuă să crească, odată cu desfășurarea de echipamente de o formidabilă eficiență. Astfel, pe rețelele de socializare au apărut imagini  care arătau mortiere 2S4 „Tulpan” circulând pe calea ferată. Imaginile au fost surprinse inițial la Kropotkin, la 6 aprilie, în regiunea Krasnodar. Ceea ce sugerează că aceste arme sunt în drum spre Crimeea.

2S4 Tulpan este un mortier greu, de calibrul 240 mm, montat pe un șasiu autopropulsat pe șenile. Dezvoltat la sfârșitul anilor 1960, această mașină de luptă grea de 30 de tone, protejată de o armură de 20 mm, poate trage obuze de mortier clasice, incendiare sau cu submuniție, dar și obuze atomice ZBV4. În acest ultim caz, practic este vorba de o armă atomică miniaturizată.

Folosit în Afganistan, apoi în timpul celui de-al doilea război din Cenenia, 2S4 Tulpan a fost construit într-un număr de 588 de unități, unele modele fiind exportate, în special în Siria.

Apoi, 430 de exemplare au fost retrase din unitățile operaționale și plasate în rezervă. În 2017, s-a raportat că a 291-a brigadă de artilerie, cu sediul în Ingușetia, a primit un lot de cel puțin opt obuziere Tulpan modernizate, scrie Opex 360.

La 8 aprilie, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a susținut că personalul militar rus deplasat la frontiera ucraineană nu a fost niciodată mai mare după 2014. La acea vreme, trupele rusești au fost evaluați de serviciile secrete americane la cel puțin 25.000 de combatanți.

„Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de recenta escaladare a tensiunilor din estul Ucrainei, inclusiv de mișcările trupelor rusești la granița ucraineană”, a spus ea.

author avatar
Tudor Borcea
766 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger