AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, tot mai aproape de război! Rusia continuă să adune noi trupe...

Putin, tot mai aproape de război! Rusia continuă să adune noi trupe la granița cu Ucraina

Vladimir PutinPutin, tot mai aproape de război! Rusia continuă să adune noi trupe la granița cu Ucraina

Rusia a continuat să maseze noi trupe lângă granița cu Ucraina în ultimele zile, în ciuda faptului că președintele Joe Biden i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să reducă tensiunile în timpul unei întâlniri virtuale de săptămâna trecută.

Mai multe unități militare rusești au fost trimise în zona de frontieră în ultimele zile, potrivit CNN. Oficialii americani și ucraineni au văzut, de asemenea, dovezi că Rusia a început să devieze sistemele comerciale aeriene și feroviare pentru a sprijini efortul militar.

Cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane plasează peste 50 de așa-numitele „Grupuri tactice de batalion” desfășurate la granița cu Ucraina și în jurul lor, cu încă șase în tranzit pe drum. Aceste grupuri, care pot include de obicei până la 900 de personal fiecare, sunt unități de luptă foarte diversificate și destul de autonome, cu o combinație de trupe, artilerie, arme antitanc, unități de recunoaștere și inginerie. BTG-urile, așa cum sunt cunoscute, au jucat un rol principal în activitatea militară rusă în Ucraina în 2014.

Semnale de război la frontiera Ucraina-Rusia

Administrația Biden încă vede o oportunitate pentru a descuraja o invazie rusă, evaluând că Putin nu a decis încă dacă va lansa un atac. Dar un oficial de la Casa Albă a subliniat pentru CNN că „noi credem că discuțiile ar fi mai productive dacă ar avea loc într-un mediu de de-escaladare, în loc de escaladare”.

Rusia a cerut garanții de securitate de la SUA și NATO, inclusiv un angajament obligatoriu că NATO nu se va extinde mai spre est și nu va permite Ucrainei să se alăture alianței militare, potrivit unui proiect de propunere postat vineri online de Ministerul de Externe al Rusiei.

Dar, în ciuda ofertei de a facilita o întâlnire cu Rusia și NATO pentru a discuta preocupările Moscovei, Biden a semnalat că SUA nu vor face nicio concesiune nici asupra viitorului NATO, nici al Ucrainei.

„O națiune nu poate forța o altă națiune să-și schimbe granița; o națiune nu poate spune alteia să-și schimbe politica; iar națiunile nu pot spune altora cu cine pot lucra”, i-a spus Biden lui Putin în timpul întâlnirii lor virtuale, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

NATO apără granițele Ucrainei?

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, crede „că dialogul este important mai ales când vremurile sunt dificile ca acum”, a spus el. „Și invitația noastră către Moscova de a se întâlni în Consiliul NATO-Rusia rămâne în picioare și suntem gata să ne așezăm la discuții. Dar nu vom face niciodată compromisuri cu privire la dreptul fiecărei națiuni suverane, precum Ucraina, de a-și alege propria cale și a principiului că este sarcina Ucrainei și a celor 30 de Aliați să decidă când Ucraina este pregătită să se alăture Alianței”.

Imaginile recente din satelit realizate de Maxar Technologies și furnizate de CNN arată că Rusia a masat trupe și echipamente la o distanță de până la circa 50 km de granița cu Ucraina. Imaginile arată o creștere între 7 septembrie și 5 decembrie a numărului de vehicule militare rusești în orașul Soloti, din sud-vestul Rusiei.

author avatar
Andreea Vlad