AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, tot mai aproape de război! Rusia continuă să adune noi trupe...

Putin, tot mai aproape de război! Rusia continuă să adune noi trupe la granița cu Ucraina

Vladimir PutinPutin, tot mai aproape de război! Rusia continuă să adune noi trupe la granița cu Ucraina

Rusia a continuat să maseze noi trupe lângă granița cu Ucraina în ultimele zile, în ciuda faptului că președintele Joe Biden i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să reducă tensiunile în timpul unei întâlniri virtuale de săptămâna trecută.

Mai multe unități militare rusești au fost trimise în zona de frontieră în ultimele zile, potrivit CNN. Oficialii americani și ucraineni au văzut, de asemenea, dovezi că Rusia a început să devieze sistemele comerciale aeriene și feroviare pentru a sprijini efortul militar.

Cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane plasează peste 50 de așa-numitele „Grupuri tactice de batalion” desfășurate la granița cu Ucraina și în jurul lor, cu încă șase în tranzit pe drum. Aceste grupuri, care pot include de obicei până la 900 de personal fiecare, sunt unități de luptă foarte diversificate și destul de autonome, cu o combinație de trupe, artilerie, arme antitanc, unități de recunoaștere și inginerie. BTG-urile, așa cum sunt cunoscute, au jucat un rol principal în activitatea militară rusă în Ucraina în 2014.

Semnale de război la frontiera Ucraina-Rusia

Administrația Biden încă vede o oportunitate pentru a descuraja o invazie rusă, evaluând că Putin nu a decis încă dacă va lansa un atac. Dar un oficial de la Casa Albă a subliniat pentru CNN că „noi credem că discuțiile ar fi mai productive dacă ar avea loc într-un mediu de de-escaladare, în loc de escaladare”.

Rusia a cerut garanții de securitate de la SUA și NATO, inclusiv un angajament obligatoriu că NATO nu se va extinde mai spre est și nu va permite Ucrainei să se alăture alianței militare, potrivit unui proiect de propunere postat vineri online de Ministerul de Externe al Rusiei.

Dar, în ciuda ofertei de a facilita o întâlnire cu Rusia și NATO pentru a discuta preocupările Moscovei, Biden a semnalat că SUA nu vor face nicio concesiune nici asupra viitorului NATO, nici al Ucrainei.

„O națiune nu poate forța o altă națiune să-și schimbe granița; o națiune nu poate spune alteia să-și schimbe politica; iar națiunile nu pot spune altora cu cine pot lucra”, i-a spus Biden lui Putin în timpul întâlnirii lor virtuale, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

NATO apără granițele Ucrainei?

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, crede „că dialogul este important mai ales când vremurile sunt dificile ca acum”, a spus el. „Și invitația noastră către Moscova de a se întâlni în Consiliul NATO-Rusia rămâne în picioare și suntem gata să ne așezăm la discuții. Dar nu vom face niciodată compromisuri cu privire la dreptul fiecărei națiuni suverane, precum Ucraina, de a-și alege propria cale și a principiului că este sarcina Ucrainei și a celor 30 de Aliați să decidă când Ucraina este pregătită să se alăture Alianței”.

Imaginile recente din satelit realizate de Maxar Technologies și furnizate de CNN arată că Rusia a masat trupe și echipamente la o distanță de până la circa 50 km de granița cu Ucraina. Imaginile arată o creștere între 7 septembrie și 5 decembrie a numărului de vehicule militare rusești în orașul Soloti, din sud-vestul Rusiei.

author avatar
Andreea Vlad
1.823 afisari

18 COMENTARII

  1. Cat, crede cineva, ca rusii vor permite fostilor aliati deveniti dusmani sa le „scuipe-n curte, peste gard” ??? Lor le trebuie un tampon la granitele estice, pe care si-l vor creia indiferent daca vrea cineva sau nu. „Extinderea” altora e posibila, iar pentru ei …halt??/ Sa fim seriosi… nu sant cei care fac concesii…

        • o entitate statala potentiala compusa din teritoriul actualei Republici Moldova si teritoriile regiunilor Moldova si Bucovina ocupate in prezent de Romania si ale regiunilor Nordul Bucovinei si Bugeac ocupate in prezent de Ucraina, entitate menita sa constituie o zona tampon (buffer) intre Rusia si NATO, un fel de no-man land la Carpati si Dunare :).

          • Bă BOULE, România nu ocupă în prezent regiunile Moldova și Bucovina. Nici măcar sovieticii și apoi rușii nu au folosit, în terminologia oficială folosită în relații internaționale sintagma „regiunile Moldova și Bucovina ocupate de România”.

          • te pui cu bou(ru)l , te ia in coarne! or sa o foloseasca! termenul era neutru cu sensul de „parte componenta / sub administratie / in proprietatea” dar daca esti prost/comunist ai sarit de cvr in sus. ca ne place sau nu, moldova mare sau mica va exista intrebarea e cum? ca stat national moldovenesc independent sau ca gubernie ruseasca?

  2. Autoarea se lanseaza in articol in niste afirmatii despre tehnica militara care clar o depasesc.Fato,mergi la cratita dar nici acolo ,cu unghiile de juma de metru,nu te pricepi.Sunt curios unde va veti ascunde ,toate slugile sorosiste care bagatinbatul prin gard,cand primele bombe vor exploda deasupra Romaniei.

  3. Nu toti sunt slujitori ca Lukasenko.Atunci state precum Ucraina un stat sovietic si Georgia ori Azerbaigian au nazuinti euro – atlantice. Europene pt ca aicibi isi intregesc valoare nublanga Rusia, dar si prosperitatea dar si nazuinti atlanticee pt ca acolo isi intregesc libertatea si securitatea. Nu mai vad in zilele noastre un tatar un vizigot sau un ostrogot sa invadeze alt stat ca vrea ce am spus.Niste valori in care toti cei 1 miliard de europeni cred si cei 1 miiard jumate de euroatlantisti. Dar vine un retrograd cu aere aarhaice stricat de trecut si spune nu ca nu nu e asa .Hei nu zau da cum e? Tot ce inseamna valoare culturala artistica juridica sportiva sociala militara si financiara Europa a dat-o lumii nu un retrograd cu vederi expansioniste. De la Grecia, Italia, Anglia, Elvetia, Germania, Franta si restul tarilor Ue dar si Nato pt ca Sua si Canada sunt formate in 90 % din europeni au contribuit la asta. Cat de retrgrad si depasit sa fii in constiinta ta sa compari Nato si Ue cu nu știu cu domnul Hitler , domnu Hitler care a fst cel mai bun prieten a lui domnul Hitler la un moment dat cand s-au certat.Asta nu se studiaza in Rusia si nici Putin nu are consilieri pregătițica nu pretind sa stie tot ca nu ai cum.

    • Mai, nene!! Inainte sa faci analize geo politice, invata sa scrii ROMANESTE, altfel te intelegi doar tu .

        • Profasole, din ce in ce degetele imi ia aripi timp ce mintea ia aripi si mai sus sau invers. Chestie de ridm. Le fixezi si tu din poane.

          • Mbaa… treaba-i simpla , UE ne beleste mai tare decat Putin asa ca…ca intotdeauna (cacofonie deliberata) in istoria noastra, alegem raul cel mai mic.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Horoscop – duminică, 19 mai 2024. Nativii care trebuie să aibă grijă la cheltuieli!

Conform horoscopului de duminică, 19 mai 2024, este o zi ideală pentru nativi ca să se relaxeze şi ca să-şi punpe pe primul plan...

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...
proger