AcasăȘTIRI EXTERNEPutin toarnă gaz peste foc. O nouă decizie a Moscovei sfidează Occidentul

Putin toarnă gaz peste foc. O nouă decizie a Moscovei sfidează Occidentul

Putin toarnă gaz peste foc. O nouă decizie a Moscovei sfidează Occidentul

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, aflat de un an în detenție, a fost adăugat pe lista „teroriştilor şi extremiştilor”, potrivit serviciului rus de informaţii financiare, Rosfinmonitoring.

În pline tensiuni cu Occidentul, decizia autorităților ruse riscă să provoace o nouă escaladare, în condițiile în care cazul Navalnîi se află la originea unor sancțiuni internaționale împotriva Rusiei.

Tocmai în acest moment, Rusia transmite un mesaj de sfidare și agită și mai mult apele, subiectul Navalnîi fiind folosit de Kremlin pentru a testa nervii cancelariilor occidentale.

Pe listă, alături de talibani și de ISIS

Una din colaboratoarele lui Navalnîi, Liubov Sobol, aflată în exil, a fost și ea adăugată pe această listă. Această decizie face parte dintr-un context de represiune totală în Rusia împotriva oponenților și a vocilor critice la adresa Kremlinului.

La mijlocul lunii ianuarie, pe lista Rosfinmonitoring fuseseră adăugați și cei doi colaboratori principali ai lui Navalnîi, Navalny, Ivan Jdanov și Leonid Volkov, care trăiesc ambii în exil, scrie AFP.

Lista include mii de indivizi și numără, de asemenea, sute de organizații islamiste, religioase și ultra-naționaliste interzise în Rusia. Pe ea se află, de exemplu, talibanii și gruparea Stat Islamic.

Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie 2021 la Moscova, când s-a întors din Germania, după ce a fost otrăvit în Siberia, în august, tentativă de asasinat pe care i-o atribuie președintelui Vladimir Putin. Rusia nu a deschis niciodată o anchetă asupra acestei tentative de asasinat, pretinzând că nu are indicii în acest sens.

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost condamnat după întoarcerea sa în țara sa la doi ani și jumătate de închisoare pentru un caz de „fraudă” pe care îl descrie instrumentat politic. Această condamnare a stârnit un torent de condamnări internaționale și noi sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

 

author avatar
Tudor Borcea
712 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu ne intereseaza ucrainienii Navalnii si altii ca ei. Cand inapoiaza nordul Bucovinei si tinutul Hertei plus insul Serpilor ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger