AcasăȘTIRI EXTERNEPutin strânge în menghină organizațiile Martorii lui Iehova

Putin strânge în menghină organizațiile Martorii lui Iehova

Putin strânge în menghină organizațiile Martorii lui Iehova/ Foto: Facebook

Calificați de statul rus drept extremiști, în 2017, Martorii lui Iehova spun că sunt hărțuiți de polițiștii din Rusia. Condamnările plouă și numărul celor trimiși după gratii crește.

„Dacă ați putea vedea ce durere emoțională au simțit aceste femei când au aflat că au fost filmate goale de către cei care se ocupă de anchetă”: Igor Turik, fostul șef al Martorilor lui Iehova din Perm (1.500 km la est de Moscova) este unul din cei care denunță metodele folosit de poliție.

Acest arhitect, tată, a fost condamnat miercurea trecută la șapte ani de închisoare cu suspendare. Vina lui: a condus organizația locală Martorii lui Iehova până în 2017, anul în care mișcarea a fost clasificată ca extremistă de către autoritățile ruse.

Femeile organizației, filmate goale la saună

Numai în timpul procesului său Igor Turik a descoperit că femeile din organizația sa a fost spionate de serviciile ruse de securitate , chiar în timp ce mergeau la saună.

Adunate în numele unei organizații de grădinari de cartier, aceste femei credincioase au fost filmate goale cu o cameră instalată de poliție. Această întâlnire a fost considerată în cele din urmă o conspirație de către justiție.

Eradicarea oricărei mișcări opuse Kremlinului

După ce oganizația Martorii lui Iehova a fost clasificată una „extremistă”, sentințele grele s-au înmulțit asupra adepților. Logica autorităților ruse este simplă: este vorba de eradicarea oricărei mișcări politice sau religioase care nu este coordonată de Kremlin.

În februarie anul trecut, un bărbat din regiunea Krasnodar a fost condamnat la 7,5 ani într-o colonie penitenciară pentru că a discutat texte religioase în timpul unei videoconferințe cu prietenii. Până în prezent, 61 de martori ai lui Iehova sunt în închisoare iar peste 400 de anchete sunt încă în desfășurare.

Aceste numeroase condamnări oferă o perspectivă asupra a ceea ce ar putea suferi susținătorii principalului opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi, în lunile următoare. Trei organizații legate de Navalnîi sunt așteptate să fie etichetate extremiste în această săptămână.

 

author avatar
Tudor Borcea