AcasăȘTIRI EXTERNEPutin sparge Grupul de la Vișegrad / Ungaria nu cedează în fața...

Putin sparge Grupul de la Vișegrad / Ungaria nu cedează în fața lui Zelenski

Putin sparge Grupul de la Vișegrad / Ungaria nu cedează în fața lui Zelenski

Reuniunea miniștrilor Apărării din țările Grupului Vișegrad va fi anulată din cauza poziției diplomatice a premierului Ungariei, Viktor Orban, cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Următoarea întâlnire V4 dintre miniștrii Apărării din Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria nu va mai avea loc, deoarece atât Polonia, cât și Cehia s-au retras din cauza politicii Budapestei care nu susține o acțiune împotriva Moscovei, potrivit informațiilor preliminare ale ministerului slovac al Apărării.

Reuniunea, găzduită de Ungaria, urma să aibă loc în perioada 30-31 martie.

„Petrolul rusesc e mai important decât sângele ucrainenilor”

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, și-a anulat participarea la întâlnire din cauza retoricii Ungariei asupra invaziei ruse a Ucrainei, a informat luni cotidianul principal „Gazeta Wyborcza” , citând surse guvernamentale.

Ministrul ceh al Apărării Jana Cernochova (ODS, ECR) și-a anulat participarea vineri (25 martie), în vreme ce liderii europeni s-au întâlnit săptămâna trecută la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina.

„Am susținut întotdeauna V4 și îmi pare foarte rău că petrolul rusesc ieftin este acum mai important pentru politicienii maghiari decât sângele ucrainean”, a scris Cernochova pe Twitter, informează Euractiv.

Ea a menționat, de asemenea, că alegerile parlamentare vor avea loc în Ungaria, duminică, 3 aprilie și că nu dorește „să participe la campania” lui Viktor Orban.

Lipsa de unitate și anularea participării din partea a doi membri cheie ai grupului format din cele patru națiuni înseamnă că există puține șanse ca reuniunea să progreseze.

„Conform informațiilor noastre preliminare, nu va avea loc nicio întâlnire”, a declarat luni seară ministerul slovac al Apărării.

Zelenski: Ungaria trebuie să decidă de ce parte este

Dacă Ungaria a votat în favoarea tuturor celor patru pachete de sancțiuni ale UE impuse Rusiei, s-a opus cu vehemență sancțiunilor care vizează importurile de energie și a spus că nu va lăsa arme destinate Ucrainei să treacă pe teritoriul său.

Budapesta a respins, de asemenea, vehement apelurile pentru interzicerea exporturilor rusești de energie.

Duminică, premierul ungar Viktor Orban a declarat la radioul public că partea ucraineană cere „închiderea completă a economiei ungare”. Premierul Orban a fost arătat cu degetul de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său de joi, 24 martie, adresat liderilor UE.

„Ungaria, vreau să mă opresc aici și să fiu sincer. Odată pentru totdeauna. Trebuie să decideți singuri cu cine sunteți”, a spus liderul ucrainean.

Ministerul Apărării din Ungaria a confirmat că întâlnirea a fost anulată și „o întâlnire în persoană va avea loc la o dată ulterioară”.

author avatar
Tudor Borcea
1.106 afisari

2 COMENTARII

  1. Păcăliciul ăsta de Zelinski chiar crede că poate prosti pe toți, cu susținerea SUA, crezând că toți europenii ar trebui să intre în război cu rușii. Uite că mai sunt și alții care își cunosc interesul național. Bravos, Orban cel Rău, să vedem ce zice madam UrSULA despre acest lucru.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger