AcasăȘTIRI EXTERNEPutin și Biden câștigă – Ucraina și Europa pierd

Putin și Biden câștigă – Ucraina și Europa pierd

Anunțul Ministerului rus al Apărării conform căruia trupele încep să se mute în bazele lor permanente după exercițiile de la granița cu Ucraina nu reprezintă încă deznodământul crizei pe care președintele rus Vladimir Putin a creat-o și apoi președintele american Joe Biden a amplificat-o cu retorică alarmistă în ultimele luni.

Totuși, atenția lumii s-a concentrat asupra posibilității unui atac rusesc pe scară largă asupra Ucrainei, suficient de mult pentru o evidență timpurie a câștigurilor și pierderilor strategice și tactice din escaladare.

Până acum, atât Putin, cât și Biden par să fi beneficiat de pe urma crizei. Națiunile europene și în special Ucraina au pierdut, în general.

Cea mai mare victorie a lui Putin este că și-a dovedit capacitatea – și viclenia –  de a stârni panică în tabăra occidentală, după bunul plac.

Nu i-a luat mult timp pentru a poziționa o importantă forță militară în imediata apropiere a Ucrainei. Chiar dacă o parte din aceasta pleacă acum, Rusia iese întărită.

Trupele se pot întoarce oricând în scurt timp – întotdeauna există pretextul “exercițiilor”, notează Bloomberg. În 2021, armata rusă a cheltuit aproximativ 86% din alocarea bugetară de 1 trilion de ruble (13,2 miliarde de dolari). Este finanțată suficient de generos pentru a face manevre în sud-vestul Rusiei și în Belarus tot anul, dacă este necesar.

Mai important, Vladimir Putin și-a îndeplinit obiectivul fără să trimită niciun soldat peste graniță – este din nou în atenția lumii: Biden îl sună la telefon, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și o succesiune de miniștrii britanici se grăbesc la Moscova pentru a-l convinge să nu atace.

Aceste întâlniri îl fac să-și expună nemulțumirile mai ample și cerințele de securitate. Liderii străini nu își pot permite să respingă monologurile lui Putin despre istorie și victimizarea Rusiei în mâinile NATO și SUA.

Rusiei trebuie să i se dea ceva pentru a șterge amenințarea unui război în Europa. Politicienii europeni, distanțați de stăpânul de la Kremlin la o masă de 5 metri, ascultându-l fără să crâcnească, reprezintă imaginea umilinței totale a Uniunii Europene.

Spectacolul lui  Joe Biden a fost mai subtil, chiar dacă mai puțin spectaculos decât a adversarului său rus. Și a fost răsplătit într-un mod important: Putin nu l-a putut forța sau păcăli să cedeze vreo poziție. SUA au amenințat Rusia cu sancțiuni “rapide și severe”, dar Casa Albă pare să fie destul de mulțumită de  posibilul final al  crizei din Ucraina. Și atât Biden, cât și Putin au negociat între ei, peste capul Europei.

Ucraina este în cea mai proastă situație, totuși. Mesajele de panică din SUA au afectat investitorii, grivna a scăzut cu aproximativ 8% de la jumătatea lunii noiembrie, când a început criza.

Tot ce a primit Ucraina în schimb este promisiunea unei garanții de împrumut de 1 miliard de dolari a guvernului american și a unui transport de arme din partea aliaților europeni – dar cu asta nu va câștiga un război cu Rusia.

Președintele Volodimir Zelenski pare un pion mutat după interesele SUA și Rusiei, chiar și el își dă seama că Occidentul va face tot posibilul să evite o ciocnire directă cu Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor