AcasăȘTIRI EXTERNEPutin și-a tras un glonț în picior. ONU cere anchetă internațională în...

Putin și-a tras un glonț în picior. ONU cere anchetă internațională în cazul Navalnîi

Putin și-a tras un glonț în picior. ONU cere anchetă internațională în cazul Navalnîi

Experții ONU au denunțat, luni, responsabilitatea Rusiei pentru otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi și au cerut o anchetă internațională, în timp ce UE a oficializat sancțiuni împotriva unor înalți oficiali ai Moscovei.

Rusia este responsabilă pentru tentativa de asasinare arbitrară a domnului Navalnîi”, a declarat Agnès Callamard, raportor special pentru execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare, într-o conferință de presă cu referire la otrăvirea opozantului lui Vladimir Putin, în luna august anul trecut.

Agnès Callamard, care anchetează și asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a susținut că în tentativa de assinare a lui Alexei Navalnîi numai „actori statali” ar fi putut avea acces la substanța cu care acesta era să fie eliminat, Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat în scopuri militare în perioada URSS.

Aceiași agenți statali aveau cunoștințele necesare pentru a dezvolta „o formă nouă” de Noviciok, găsită în eșantioanele preluate din corpul lui Navalnîi.

Experta franceză, ale cărui opinii nu angajează ONU, a menționat, de asemenea, că Alexei Navalnîi a fost sub „supraveghere intensivă” de către serviciile de informații rusești, în timpul otrăvirii sale, ceea ce, în opinia sa, face puțin probabil ca un terț să fi acționat fără știrea  autorităților ruse.

Într-un comunicat, Agnes Callamard și Irene Khan, raportor special pentru promovarea și protecția libertății de opinie și de exprimare, au solicitat, de asemenea, „eliberarea imediată” a lui Navalnîi și înființarea unei anchete internaționale cu privire la otrăvirea sa.

„Avertisment clar și sinistru”

 „Având în vedere răspunsul inadecvat din partea autorităților naționale, utilizarea armelor chimice interzise și modelul aparent al încercărilor de asasinare, credem că ar trebui efectuată urgent o anchetă internațională pentru a stabili faptele și a clarifica toate circumstanțele referitoare la otrăvirea lui Alexei Navalnîi”, au declaratt Agnes Callamard și Irene Khan, subliniind „implicarea foarte probabilă a oficialilor guvernamentali, probabil la un nivel înalt”.

Această anchetă internațională este „crucială”, în condițiile în care Navalnîi este „deținut de guvernul rus”.

În ochii lor, această otrăvire a fost efectuată pentru a trimite „un avertisment clar și sinistru” oricui se opune guvernului de la Moscova. Agentul neurotoxic Noviciok, „a fost ales tocmai pentru genera frica”, spun ele.

Sancțiuni europene și americane. Nu se știe cu ce rezultat

La Bruxelles, statele membre ale UE au oficializat sancțiuni împotriva a patru înalți oficiali ruși implicați în proceduri judiciare împotriva lui Navalnîi și în represiunea împotriva susținătorilor săi.

Potrivit a două surse europene, personalitățile sancționate sunt Alexander Kalașnikov, directorul serviciilor penitenciare rusești, Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de anchetă rus, Igor Krasnov, procurorul general, și Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale Ruse. Numele lor urmează să fie publicate marți în Jurnalul Oficial al UE.

Rusia: „UE continuă pe o cale absolut ilegală”

Ministrul adjunct rus de Externe, Alexandr Grușko, a declarat că Moscova va răspunde „desigur” la sancțiunile UE.

„Uniunea Europeană continuă pe o cale absolut ilegală, este un impas absolut”, a spus el, citat de agenția de știri rusă Interfax.

Europenii au decis deja, la jumătatea lunii octombrie, să sancționeze șase personalități ruse, dintre care unele apropiate președintelui Vladimir Putin, după otrăvirea lui Alexei Navalnîi.

Potrivit CNN, care se bazează pe două surse apropiate de președinția SUA, Statele Unite se pregătesc, de asemenea, să impună sancțiuni Rusiei din aceleași motive, scrie AFP.

Alexei Navalnîi a ajuns, duminică, într-o colonie penitenciară aflată la 200 km de Moscova, unde va ispăși o condamnare de doi ani și jumătate.

Arestarea sa, la 17 ianuarie, după ce a sosit din Germania, a declanșat proteste masive în Rusia, la care autoritățile au răspuns cu peste 11.000 de arestări, urmate în general de amenzi și condamnări la închisoare.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
741 afisari

4 COMENTARII

  1. O…
    Cand a auzit Vladimir de Onu, ma… Asa lo cuprins sughitu de la inima si un chis prelung prostatic… Pai Vladimir nu reccunoaste Cedo ma. Onu,,,
    Uite ce parere are Onu de asasinarea unui savant iranian? Cam ce parere? Sau cam ce părere are Onu de condamnarea Romaniei la 40 de ani de dictatura si comunism? Ca nu am vazut o rezolutie…
    Onu 🤗
    Vorba la domnu Bush:
    LA CE FOLOSESTE ONU?

  2. Raportorii ONU n-au terminat inca cazul Jamal Khashoggi si probabil au nevoie de inca 3-4 ani pentru cazul Navalnii, care v-a termina intretimp pedeapsa asta pana se va raporta la ONU care este situatia otravirii. Intre timp ce sanctionati au motive serioase(sanctionati fiind) sa lucreze/investigheze la celelate infractiuni de delapidare si spalare de bani facute de Navalnii.

  3. Navalnîi a procedat cu organismul său, precum Hitler cu Reichtagul…
    S-a autootrăvit să facă pe victima…
    Domnul Putin, nu mai poate de ONU și UE…
    America și capii UE ar vrea să fure din Rusia cum au făcut în Irak ,în Afganistan ,în prezent…șirul e lung…
    Vor spune că vor să ” anihileze teroriști „…🤔🤣
    Felicitări domnului Putin că apără poporul de ticăloșii ăștia ! Succes !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger