AcasăȘTIRI EXTERNEPutin și-a prezentat cererile pentru un acord cu Ucraina / Turcia aduce...

Putin și-a prezentat cererile pentru un acord cu Ucraina / Turcia aduce la masă Kievul și Moscova

Putin și-a prezentat cererile pentru un acord cu Ucraina / Turcia aduce la masă Kievul și Moscova

Vladimir Putin l-a sunat pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a spus care sunt cerințele exacte ale Rusiei pentru un acord de pace cu Ucraina.

Turcia s-a poziționat cu atenție ca intermediar în conflictul dintre Rusia și Ucraina, în încercarea de a opri războiul și aducerea beligeranților la masa negocierilor.

Cerințe inacceptabile pentru Ucraina

Potrivit lui Ibrahim Kalin, principal consilier și purtător de cuvânt al președintelui Erdogan, care a făcut parte din grupul restrâns care a asistat la discuție, principala cerință a Rusiei este ca Ucraina să accepte să fie neutră și să nu solicite aderarea la NATO.

Ucraina ar trebui să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu este o amenințare pentru Rusia. Ar trebui să existe protecție pentru limba rusă în Ucraina și să se producă așa zisa „denazificare” în țară, scrie BBC.

Pentru alte cerințe, Putin a spus că ar fi nevoie de negocieri față în față între el și președintele Volodimir Zelenski înainte de a se ajunge la un acord asupra acestor puncte. Zelensky a spus deja că este pregătit să se întâlnească cu președintele rus.

Ibrahim Kalin a spus că aceste negocieri implică  statutul Donbasului, în estul Ucrainei, din care părți s-au desprins deja de Ucraina și statutul Crimeei.

Deși Kalin nu a intrat în detalii, se presupune că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să renunțe la teritoriul din estul Ucrainei. Cealaltă presupunere este că Rusia va cere ca Ucraina să accepte în mod oficial că Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, aparține pentru totdeauna Rusiei.

Pentru Ucraina, totuși, vor exista îngrijorări serioase. Dacă detaliile fine ale oricărui acord nu sunt reglate cu mare grijă, președintele Putin sau succesorii săi le pot folosi întotdeauna ca scuză pentru a invada din nou Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea
566 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger