AcasăȘTIRI EXTERNEPutin sfidează Occidentul. „Sancţiunile în cazul Navalnîi nu-și vor atinge obiectivele”

Putin sfidează Occidentul. „Sancţiunile în cazul Navalnîi nu-și vor atinge obiectivele”

Putin sfidează Occidentul. „Sancţiunile în cazul Navalnîi nu-și vor atinge obiectivele”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunțat, marți, posibile noi sancţiuni ale Occidentului împotriva Rusiei, după otrăvirea şi plasarea într-o colonie penitenciară a opozantului rus Alexei Navalnîi.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a pus la îndoială realizarea obiectivelor occidentale prin impunerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei în cazul Alexei Navalnîi.

„Cei care continuă să mizeze pe aceste restricţii ar trebui probabil să se gândească: îşi ating ei obiectivele cu această politică?”, a declarat Dmitri Peskov.

„Răspunsul nostru va fi unul evident: o astfel de politică nu îşi atinge obiectivele”, a continuat Peskov în timpul conferinţei sale de presă zilnice.

Anchetă internațională

Experții ONU au denunțat, luni, responsabilitatea Rusiei pentru otrăvirea disidentului Alexei Navalnîi și au cerut o anchetă internațională, în timp ce UE a oficializat sancțiuni împotriva unor înalți oficiali ai Moscovei.

„Rusia este responsabilă pentru tentativa de asasinare arbitrară a domnului Navalnîi”, a declarat Agnès Callamard, raportor special pentru execuții extrajudiciare, sumare sau arbitrare, într-o conferință de presă cu referire la otrăvirea opozantului lui Vladimir Putin, în luna august anul trecut.

De partea sa, Uniunea Europeană a oficializat sancțiuni împotriva a patru înalți functionari ruși implicaţi în proceduri judiciare angajate împotriva lui Navalnîi şi în represalii împotriva susţinătorilor săi.

Potrivit a două surse europene, personalitățile sancționate sunt Alexander Kalașnikov, directorul serviciilor penitenciare rusești, Alexander Bastrikin, șeful Comitetului de anchetă rus, Igor Krasnov, procurorul general, și Viktor Zolotov, șeful Gărzii Naționale Ruse. Numele lor urmează să fie publicate în Jurnalul Oficial al UE.

SUA pregătesc și ele sancțiuni

Potrivit postului CNN, care citează două surse apropiate preşedinţiei americane, SUA se pregătesc de asemenea să impună sancţiuni Rusiei din aceleaşi motive, scrie Agerpres.

Opozantul rus de 44 de ani este vizat de mai multe proceduri judiciare de la revenirea lui în Rusia, în ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania în urma otrăvirii sale, de care s-ar face vinovaţi, în opinia lui Navalnîi şi a susţinătorilor săi, preşedintele rus Vladimir Putin şi serviciile secrete ruse.

Navalnîi a ajuns duminică într-o colonie penitenciară dintr-o regiune situată la circa 200 de kilometri la est de Moscova, pentru a ispăşi aici o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, pedeapsă pe care el şi susţinătorii săi o denunţă drept politică.

Arestarea lui Navalnîi, pe 17 ianuarie, a provocat în Rusia ample manifestaţii, la care autorităţile au răspuns cu peste 11.000 de arestări, urmate în general de amenzi şi pedepse cu închisoarea.

Foto: Facebook

author avatar
Tudor Borcea
143 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sanctiunile impotriva celor patru i-au asigurat lui Navalnii o sedere nu tocmai placuta si tihnita in colonia penitenciara.
    Au fost sanctionati tocmai cei care au grija de Navalnii sa afle ca intr-o colonie penitenciara „munca te face liber”…
    Cred ca sanctionatorii sunt niste sadisti care si-au batut joc de Navalnii vazand cat e de prost, dorind sa se intoarca in Rusia ca sa faca puscarie, gest de masochist.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger