AcasăȘTIRI EXTERNEPutin arată pisica Americii. Rusia, gata să înarmeze puternic Cuba! / Criza...

Putin arată pisica Americii. Rusia, gata să înarmeze puternic Cuba! / Criza rachetelor nucleare încă bântuie SUA

Putin se mută în coasta SUA. Rusia, pe scenariul crizei rachetelor din Cuba

Pe fondul escaladării tensiunilor cu Ucraina, Rusia caută să-și consolideze relația cu Cuba. Vladimir Putin mută aceste tensiuni în America Latină.

Vladimir Putin își găsește un aliat în președintele cubanez Miguel Díaz-Canel, pe fondul tensiunilor din Ucraina.

„Parteneriat strategic”

Liderul de la Kremlin a avut, luni, o discuție telefonică cu președintele cubanez Miguel Díaz-Canel. În timpul apelului, cei doi lideri au discutat despre „parteneriatul lor strategic” și coordonarea ulterioară între cele două țări.

Discuțiile dintre Putin și Diaz-Canel s-au axat pe „cooperarea bilaterală în comerț, economie și investiții și „coordonarea în continuare a activităților celor două țări pe arena internațională, în conformitate cu principiile parteneriatului strategic și tradițiile de prietenie și înțelegere reciprocă”, potrivit Kremlinului.

„Am avut o conversație telefonică cordială și fructuoasă cu președintele Putin”, a scris Diaz-Canel pe Twitter, potrivit unei traduceri, adăugând: „Am făcut schimb de relații excelente și legături de dezvoltare viitoare în diferite sfere, și despre situația internațională actuală”.

 

Cuba, antrenată în jurul conflictului ruso-ucrainean

Nu este clar dacă această traducere a fost în întregime exactă sau dacă „situația internațională actuală” se referă la tensiunile tot mai mari ale Rusiei cu Ucraina, scrie Newsweek.

Potrivit Miami Herald, atât Cuba, cât și Venezuela au fost aparent „antrenate în situația din jurul conflictului ruso-ucrainean”, când adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că el nu poate „nici confirma, nici exclude” trimiterea de forte rusești în Cuba și Venezuela, dacă tensiunile cu SUA cresc.

Riabkov a citat avertismentul lui Vladimir Putin potrivit căruia Moscova ar putea lua „măsuri tehnico-militare” nespecificate dacă SUA și aliații săi nu vor ține seama de exigențele de garanții ale Moscovei.

SUA: „Vom răspunde decisiv”

Riabkov chiar a comparat nivelul actual al tensiunilor dintre Occident și Rusia cu cel din timpul crizei rachetelor din Cuba, din 1962, când URSS a desfășurat rachete în această țară iar SUA au impus o blocadă navală a insulei comuniste.

Faptul că Rusia face aluzii la o perioadă în care omenirea s-a aflat mai aproape ca niciodată de riscul unui conflict nuclear a fost apreciat de consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, drept o „fanfaronadă”.

Dar Sullivan a precizat: „Dacă Rusia s-ar îndrepta în această direcție, o vom trata de-o manieră decisivă”.

author avatar
Tudor Borcea