AcasăȘTIRI EXTERNEPutin se împiedică de o femeie la Marea Baltică

Putin se împiedică de o femeie la Marea Baltică

Suedia trece printr-o acumulare și modernizare a forțelor navale, iar contraamiralul Ewa Skoog Haslum, comandant al marinei din ianuarie 2020,  este femeia responsabilă. Marea Baltică este prima linie albastră a unui război gri care amenință transportul civil, cablurile submarine și stabilitatea politică, deoarece “exercițiile militare ale Rusiei cresc în frecvență și competență”.

“Autonomia strategică” este un cuvânt cheie relativ nou la Bruxelles, dar “Fortăreața Suedia” a fost odată întruchiparea sa: istoric nealiniată, în afara NATO, cu cetățeni pregătiți de “apărare totală” în cazul unei invazii a  colosalei armate ruse. Totuși, Stockholm apare astăzi ca un avocat puternic pentru aprofundarea parteneriatelor militare occidentale în fața amenințărilor tot mai mari de la Moscova și Beijing, relatează Politico. Protejarea accesului navelor comerciale la Göteborg, cel mai mare port al regiunii nordice, înseamnă stabilitatea în Marea Nordului și Oceanul Arctic, a spus   Skoog Haslum. Și există mai mulți jucători de putere în regiune: cu 80% din mărfurile expediate peste apă, concurența pentru rutele de transport prin topirea gheții Arcticii se încălzește la fel ca planeta.

Asta înseamnă că și Beijingul începe să se angajeze în Marea Baltică – și să se  coordoneze cu Rusia, nu cu Suedia sau cu prietenii săi. În timp ce  comandă noi nave de război stealth și planifică desfășurarea de-a lungul a 3.200 de kilometri de coastă, contraamiralul încearcă să facă marina să fie „prezentă tot timpul”, pentru a prinde chiar și cel mai mic semn al unei amenințări. În multe privințe, noua poziție defensivă a Suediei este o revenire la trecut – în timpul Războiului Rece, a fost printre cele mai militarizate țări din Europa, având una dintre cele mai importante apărări de coastă din lume. Însă după căderea URSS, Suedia  și-a redus cheltuielile de apărare, cu serviciul militar obligatoriu abandonat în 2010. Nu a fost doar o reducere, au spus criticii, ci un „colaps” al forțelor armate. Anexarea Crimeei de către Vladimir Putin în 2014 a fost un apel de trezire.„Am fost poate puțin naivi”, a mărturisit Ewa Skoog Haslum.

Bastionul maritim

În 2014, cheltuielile pentru apărare au început să crească din nou. Și în toamna anului trecut, guvernul a fost de  acord să  le mărească  cu 40% până în 2025 – după ce s-a plâns că două nave de război rusești  au intrat pe teritoriul suedez fără permisiune.”Avem o situație în care partea rusă este dispusă să folosească mijloace militare pentru a atinge obiectivele politice”, a declarat ministrul apărării Peter Hultqvist, anunțând creșterea bugetului în octombrie. Recrutarea militară a fost, de asemenea,  restabilită în 2017. “Suedia nu este încă un membru NATO – un subiect de dezbatere permanent. Deși aderarea oficială la alianța militară occidentală ar fi o declarație politică puternică, nu ar marca de fapt un pas mare la nivel practic. Marina suedeză este deja bine dotată cu sistemele NATO. În timp ce o mare parte din accentul politic a fost pus pe nivelul trupelor americane în Germania și Polonia, Suedia este bastionul maritim”, a declarat Elisabeth Braw, analist politic la American Enterprise Institute.

Dacă președintele francez Emmanuel Macron s-a plâns de „ moartea cerebrală ” a NATO și a promovat ideea autonomiei europene, Suedia a semnat propriile acorduri cu Washingtonul în 2018 pentru a menține un angajament puternic al SUA în Marea Baltică. Pe de altă parte, “clubul” femeilor care conduc serviciile militare este mic. Acesta include generalul maior Tonje Skinnarland, șeful forțelor aeriene din Norvegia, dar există semne de creștere, în special în Atlanticul de Nord: Roberta O’Brien a   devenit anul trecut prima femeie comandantă a Marinei Irlandeze, iar Marina Regală din Marea Britanie este frecvent evaluată  drept unul dintre cele mai bune locuri de muncă pentru femei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
901 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger