AcasăȘTIRI EXTERNEPutin scoate grupul Wagner din mânecă. Mercenarii ruși se îndreaptă spre Ucraina

Putin scoate grupul Wagner din mânecă. Mercenarii ruși se îndreaptă spre Ucraina

Gruparea paramilitară rusă Wagner a retras zeci de mercenari din Republica Centrafricană pentru a-i trimite în Europa de Est, unde forțele ruse amenință Ucraina.

Potrivit a doi ofițeri superiori ai armatei din Republica Centrafricană (RCA), un număr fără precedent de mercenari Wagner au părăsit țara spre Europa de Est în ianuarie și mai mulți se pregătesc să plece în săptămânile următoare.

„Exod brusc de mercenari”

„De obicei, când auzim că unii au plecat, aflăm că sunt doar o mână de oameni – uneori cinci sau șase persoane într-o lună”, a declarat pentru The Daily Beast un ofițer care lucrează la cartierul general military din capitala RCA, Bangui. „Este prima dată când auzim că zeci de mercenari au plecat într-o lună”.

Un bărbat care a fost reținut recent de forțele grupului Wagner a declarat pentru aceeași sursă că a auzit trupele RCA în tabăra în care era ținut descriind un exod brusc de mercenari ruși care se îndreptau direct spre Ucraina.

Mișcarea vine într-un moment în care autoritățile ucrainene au declarat că Rusia sporește aprovizionarea cu arme, muniții și echipamente militare către regiunile separatiste din Ucraina, în timp ce recrutează activ mercenari pentru a lupta în conflictul în curs.

Serviciul de informații militare de la Kiev a declarat recent că Moscova întreprinde o „recrutare activă de mercenari” care sunt trimiși în regiuni controlate de separatiști.

„Armata privată” a lui Putin

Numit de unii „armata privată” a lui Putin, grupul Wagner este adesea trimis sub acoperire în regiuni în care Rusia neagă că are o prezență militară oficială.

Nu este prima dată când grupul Wagner relocă soldați privați din forțele speciale din Africa sau din alte zone de luptă, în conformitate cu obiectivele de politică externă în evoluție ale lui Putin – în ciuda negărilor Kremlinului că Wagner are vreo legătură cu guvernul rus.

O investigație a Bellingcat, publicată în noiembrie, a constatat că peste 200 de ruși au fost trimiși în Belarus pentru a destabiliza țara în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din august 2020, din alte puncte fierbinți în care a fost desfășurat grupul Wagner, inclusiv RCA.

Dacă Putin le-ar fi cerut mercenarilor Wagner să sporească destabilizarea în interiorul Ucrainei, ar fi probabil ca unii dintre acești mercenari ruși să fie recrutați din Africa subsahariană.

Este prima dată când rușii au plecat în număr mare de când mercenarii Wagner au sosit în RCA, la cererea guvernului, în urmă cu mai bine de patru ani, potrivit unui oficial militar, care a spus că mercenarii plecați sunt din Rusia, Ucraina și Belarus și se întorc de unde au venit.

„Ni s-au spus în mod special de către supervizorii lor că aproximativ 20 de ruși au plecat în luna ianuarie în Europa de Est”, a declarat un alt oficial, care lucrează îndeaproape cu rușii.

„Ceea ce înțelegem este că rușii care au plecat și cei care vor pleca mai târziu, fac acest lucru ca parte a politicii lor de rotație a misiunilor și că vor fi înlocuiți în timp util”.

Operațiuni în cel mai mare secret

Dar nimeni nu pare să știe când vor sosi cu exactitate înlocuitorii mercenarilor care pleacă – dacă nu chiar deloc. Operațiunile grupului Wagner sunt adesea atât de învăluite în secret, încât chiar și oamenii cu care lucrează în RCA au foarte puține informații despre ceea ce fac.

Peste 1.000 de ruși sunt desfășurați în RCA de grupul Wagner, care a câștigat pentru prima dată notorietate internațională în Ucraina la apogeul incursiunii din 2014, când a fost acuzt de crime de război.

Organizația a fost fondată de Dmitri Utkin, care a fost membru al forțelor speciale ruse și se află în prezent sub sancțiunile SUA pentru că a ajutat separatiștii susținuți de ruși din estul Ucrainei.

Finanțatorul grupării este desemnat Evgheni Prigojin, un oligarh rus având legături strânse cu Kremlinul. Prigojin a devenit faimos ca restaurator și și-a câștigat porecla „bucătarul lui Putin” din cauza contractelor profitabile acordate companiei sale de catering.

author avatar
Tudor Borcea
900 afisari

3 COMENTARII

  1. Mercenarul e mercenar daca ii opresti contul si offshoreul te lasa nu e ca osteanul ce lupta punand viata deasupra tari. Din cauza asta daca banii sunt opriti la tranzit doar popullara va mai salveaza…

    • Depinde și la „popullara”, după cum îi zici tu. Noi, românii, pentru ce ne-am înrola? Să-i apărăm averea lui Născase, Țiriac, Copos, Băsescu, Udrea….? Să apăr petrolul lui OMV? Marmura lui Videanu? Să-mi dau viața pentru pensiile speciale ale putorilor „militarizate”, acoperite și „justițiare”?
      Nu, tati, să iasă la luptă putorile ordinare care nu mai muncesc de la 40 de ani, care să fie conduse de cei aproape 1900 de ghinărari!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger