AcasăȘTIRI EXTERNEPutin a adus la Moscova armele nucleare, de Ziua Victoriei!/Europa, cu ochii...

Putin a adus la Moscova armele nucleare, de Ziua Victoriei!/Europa, cu ochii pe arsenalul Rusiei – VIDEO LIVE

sursa foto: captură video youtube/Firstpost

Rusia va organiza, pentru al treilea an consecutiv, parada militară de Ziua Victoriei, în contextul în care are loc războiul din Ucraina.

Parada marchează înfrângerea Germaniei naziste de către forțele SUA, ale Marii Britanii și Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial.

Paradă de Ziua Victoriei

Evenimentul din Piața Roșie are loc la două zile după ce Vladimir Putin și-a început oficial cel de-al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse, cu o durată de șase ani.

Din câte s-a aflat, parada de la Moscova angrenează mai mult de 9.000 de militari și zeci de sisteme de armament.

Defilarea trupelor este deschisă, în mod tradițional, de un tanc T-34. Prin Piața Roșie din Moscova sunt programate să treacă vehicule blindate moderne, sisteme de rachete Iskander, lansatoare sol-aer S-400, dar și sisteme mobile de rachete balistice intercontinentale Yars, cu capabilitate nucleară.

Un zbor acrobatic al aviației militare ruse urmează să încheie evenimentul.

Ce lideri sunt invitați la parada

Rusia invită adesea reprezentanți din țările pe care le consideră „prietenoase” la eveniment. În acest an, opt lideri vor participa la parada de joi. E vorba despre șefii a cinci țări ex-sovietice – Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan, precum și liderii Cubei, Laosului și Guineei-Bissau, potrivit english.alarabiya.net.

Așadar, invitați la parada din Piața Roșie sunt președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, aliat de lungă durată al lui Putin, precum și președintele Republicii Cuba, Miguel Diaz-Canel Bermudez, președintele Republicii Democratice Populare Laos, Thongloun Sisoulith și președintele Republicii Guineea-Bissau, Oumarou Sissokou Embalo.
Parada va începe la ora locală 10.

 

author avatar
Andrei Coman