AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, săpat la temelie de elita rusă?! Ce șanse de opoziție fermă...

Putin, săpat la temelie de elita rusă?! Ce șanse de opoziție fermă față de președintele rus există

Putin, săpat la temelie de elita rusă?! Ce șanse de opoziție fermă față de președintele rus există

Se spune că cei mai importanți oameni de afaceri și intelectuali ruși au fugit din țară după invazia în Ucraina și s-au stabilit în locuri precum Dubai, Istanbul sau Berlin.

Dar mulți alții, din așa-zisa elită, care erau bine văzuți și care aveau legături strânse cu Occidentul, au rămas și acum caută să-și redefinească viața, scrie The New York Times.

„Starea de spirit în rândul elitelor se întinde de la disperare la exaltare”

Sunt puține șanse ca aceștia să se alieze și să îl înfrunte pe Putin, spun analiștii. Câțiva se pronunță împotriva războiului rămânând în țară, în ciuda marelui risc la care se expun. Mulți dintre ei, precum Lebedev, stau pe tușă, iar unii au ales să se alăture Kremlinului.

Dmitri Trenin, care până în luna aprilie a condus Centrul Carnegie de la Moscova, o organizație finanțată de americani, și-a schimbat complet poziția, definind Occidentul drept „inamic” și descriind „succesul strategic din Ucraina” drept „cel mai important obiectiv al Rusiei”. „Este momentul unor opțiuni fundamentale”, afirmă Trenin.

„Fie rămâi alături de poporul și de țara ta, fie pleci”. – Dmitri Trenin

Starea de spirit a așa-zisei elite ruse a fost urmărită cu atenție în privința reacțiilor la decizia lui Putin de a intra în război. În opinia unor oficiali occidentali, dacă uimirea lor în fața bruștei izolări economice și cultuale a țării ar depăși un anume prag, Putin s-ar putea vedea silit să-și schimbe poziția.

Cu toate acestea, potrivit unor interviuri, ceea ce se întâmplă în realitate este o stare de spirit care se întinde de la disperare la exaltare, dar, cu un anume numitor comun: sentimentul că ei nu pot controla viitorul țării. „Ei beau”, afirmă Evghenia M. Albaț, o jurnalistă aflată încă la Moscova, „și beau foarte mult”. Aproape niciun miliardar rus nu s-a pronunțat împotriva războiului, chiar dacă sancțiunile au înghețat miliarde de dolari în activele lor din Occident.

Mulți se abțin să critice Kremlinul

Se pare că, din cauza războiului, un important consilier al lui Putin a demisionat, dar el nu și-a motivat plecarea; doar un singur diplomat rus – oficial pentru probleme de mediu de la Geneva – a demisionat public în semn de protest. În schimb, mulți aleg să rupă legăturile cu Europa și cu Statele Unite și să se abțină de la a critica Kremlinul. Această poziție e în conformitate cu afirmațiile constante ale lui Putin, potrivit cărora este mai bine să-ți legi soarta de Rusia decât de Occident.

Aleksandr E. Lebedev pare să se numere printre principalii vizați să suporte sancțiunile impuse elitelor ruse. El este miliardar și fost agent KGB, având strânse legături atât cu guvernanții din Rusia, cât și cu Occidentul; fiul său deține o serie de publicații britanice și este membru al Camerei Lorzilor. Dar Lebedev are mesajul său pentru oricine s-ar aștepta ca el să încerce înlăturarea lui Vladimir V. Putin: „Asta n-are să meargă”.

„Deocamdată, viața la Moscova nu s-a schimbat prea mult”, afirmă Lebedev, deși lui acum îi este mai greu să importe colecția sa de vinuri bune din Italia. El a amintit că, în afara lui Oleg Tinkov, fondatorul unei bănci rusești la ale cărei acțiuni a trebuit să renunțe în această primăvară, niciun alt magnat rus important nu s-a pronunțat deschis împotriva războiului, în pofida miliardelor pe care unii dintre ei le-ar poseda în activele occidentale. „Chiar dacă afirmi că a fost o greșeală, situația e aceea care e”, spune Lebedev.

author avatar
Andreea Vlad
753 afisari

7 COMENTARII

  1. Nu mișcă nimeni în front, au ajuns bogați cu aprobarea Kremlinului. Dacă fluieră în biserică, îi vizitează băieții de la Spetznaz, oriunde în lumea largă….

  2. A auzit cineva pe Dines, Tiriac, Nicolae, Stoica, Zaharia, fratii Paval, Fecali, Nicolae sa-l combata pe Ghiolbanis ?
    Majoritatea si-a creat averea instrainatae iar in tara orice bogatan o duce bune cu taxele si impozitele pe care nu i le verifica nimeni.

  3. A auzit cineva pe Dines, Tiriac, Nicolae, Stoica, Zaharia, fratii Paval, Fecali, Nicolae sa-l combata pe Ghiolbanis ?
    Majoritatea si-a creat averea in strainatate iar in tara, orice bogatan o duce bune cu taxele si impozitele neplatite pe care nu le verifica nimeni.

  4. deacord cu bali . Un asrticol scris pt. pumpicuristii americaNI CEI CARE NU AVETI LOC DE PUTIN SAL PUPATI IN CUR slava

  5. Ce sansa de opozitie si de schimbare in Rusia intreaba lumea?
    Pai intr-o autocratie nu exista decat 3 sanse.
    1 Serviciile
    2 Armate
    3 Phulhimea

    1 sunt compromise
    2 e compromisa
    3 e compromisa
    Sanse de schimbare in Rusia=0%

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger