AcasăȘTIRI EXTERNEPutin: Rusia nu acționează „împotriva nimănui” pe piețele energetice / „Haosul” creat...

Putin: Rusia nu acționează „împotriva nimănui” pe piețele energetice / „Haosul” creat de SUA

Putin: Rusia nu acționează „împotriva nimănui” pe piețele energetice / „Haosul” creat de SUA

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia nu lucrează împotriva nimănui pe piețele energetice, la o săptămână după ce Washingtonul a criticat decizia OPEC+ de a reduce sever producția de petrol.

Vorbind cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, Putin a declarat că Rusia dorește să creeze stabilitate pe piețele energetice și să se asigure că oferta și consumul sunt echilibrate.

„Haosul” creat de SUA pe piețele energetice

„De asemenea, lucrăm activ în cadrul OPEC+. Cunosc poziția dumneavoastră, acțiunile noastre, deciziile noastre nu sunt îndreptate împotriva nimănui, nu o vom face și nu o facem, în așa fel încât să nu creăm probleme nimănui”, a declarat Putin în cadrul întâlnirii de la Sankt Petersburg.

„Acțiunile noastre au ca scop crearea unei stabilități pe piețele globale de energie, astfel încât atât consumatorii de resurse energetice, cât și cei implicați în producție și furnizorii de pe piețele globale să se simtă liniștiți, stabili și încrezători. Astfel încât cererea și oferta să fie echilibrate”.

Președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat administrația sa și Congresul să exploreze modalități de stimulare a producției de energie din SUA și de reducere a controlului OPEC asupra prețurilor la energie, în urma reducerilor de producție „lipsite de viziune” ale cartelului petrolier, scrie Reuters.

Măsura OPEC a atras o reacție tăioasă din partea lui Biden, subliniind prăpastia tot mai mare dintre Statele Unite și Arabia Saudită în ceea ce privește politica energetică.

Duminică, Kremlinul a lăudat OPEC+ pentru că a convenit să reducă producția, despre care a spus că a reușit să contracareze cu succes „haosul” pe care Statele Unite îl semănau pe piețele energetice globale.

author avatar
Tudor Borcea