AcasăȘTIRI EXTERNEPutin reface harta lumii. Rusia a anexat Arctica!

Putin reface harta lumii. Rusia a anexat Arctica!

Bătălia pentru resurse dusă de marile puteri revine în actualitate, pe măsură ce pandemia Covid își consumă ultimele efecte. După ce a câștigat prin neprezentare în Crimeea și, mai nou, Donbas, Federația Rusă își provoacă adversarii încă o dată. De data aceasta, pe frontul nordic, în zona Arctică. Vladimir Putin a pus gheara pe această regiune și transmite tuturor că nu o va lăsa fără luptă. „Terenurile noastre, teritoriul nostru, să fie clar!”, anunță Kremlinul pe un ton care nu mai lasă loc de acțiuni diplomatice.

Săptămâna a început cu ofensiva Moscovei. Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a proclamat anexarea Arcticii într-o conferință de presă. A vorbit despre această zonă ca fiind una de influență a Federației Ruse, care are tot dreptul să își apere coasta și apele teritoriale. De fapt, fără ocolișuri și lăsând deoparte arta diplomației, pe care de atâtea ori a dovedit că o stăpânește, Lavrov a avertizat Occidentul cu privire la ambițiile pe care a început să le aibe în regiune.

Lavrov: „ Terenurile noastre, teritoriul nostru”

Afirmațiile ministrului rus de Externe vin într-un context anume, cu doar câteva zile înaintea unui important forum regional.

„Vedem critici referitoare la faptul că Rusia își dezvoltă activitatea militară în Arctica. Dar, de mult timp a fost clar pentru toată lumea că acestea sunt terenurile noastre, este teritoriul nostru. Iar noi, nu altcineva, suntem singurii responsabili pentru siguranța liniei de coastă a Federației Ruse. Tot ceea ce facem acolo este perfect legal și legitim”, a declarat Sergey Lavrov. În finalul conferinței, șeful diplomației ruse a reamintit acțiunile „provocatoare” ale NATO: „Când Alianța Nord-Atlantică încearcă să-și justifice ofensiva în Arctica, nu este aceeași situație cu a noastră. Avem și noi pregătite câteva întrebări pentru vecinii noștri, cum ar fi Norvegia, care tot încearcă să justifice prezența NATO în Arctica”.

Ce este Consiliul Arctic

Poziția exprimată de Serghei Lavrov vine chiar în ajunul începerii unei reuniuni a Consiliului Arctic, ce reunește Rusia, Statele Unite, Canada, Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia și Islanda. Fiecare dintre aceste țări caută să-și rezolve „poftele” economice legate de Arctica, în timp ce America, deși fără graniță în regiune, s-a autoinvitat la masa discuțiilor.

Tot cu această ocazie va avea loc prima întrevedere între Serghei Lavrov și șeful diplomației americane, Antony Blinken. Cei doi vor sta de vorbă fix înainte de anunțatul summit între Joe Biden și Vladimir Putin, din luna iunie.

În ultimii ani, Rusia și-a sporit constant prezența militară în teritoriile arctice, redeschizând și modernizând mai multe baze și aerodromuri abandonate după căderea URSS. De asemenea, a adus în regiune temutele sisteme de apărare antiaeriană S-400, rachete de ultimă generație.

Care sunt interesele Rusiei

Interesele Rusiei se opun celor ale vecinilor săi regionali. De aceea, la începutul anului, Statele Unite au efectuat acolo exerciții militare cu bombardiere strategice. Iar nu mai departe de anul trecut Pentagonul a desfășurat nave în Marea Barents în zona economică exclusivă a Rusiei.

Pentru Vladimir Putin, exploatarea economică a Arcticii reprezintă o prioritate strategică. El a cerut crearea unei rute a Nordului de-a lungul coastelor pentru a conecta Europa cu Asia. În felul acesta, transportul mărfurilor din Asia va ocoli Canalul Suez, făcându-se într-un interval de timp mult redus. Această rută maritimă, apărută în urma încălzirii globale care a dus la topirea ghețarilor, este de așteptat să joace un rol din ce în ce mai mare în comerțul internațional.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor