AcasăȘTIRI EXTERNEPutin râde de „solidaritatea” europenilor. UE nu vrea să strângă cureaua la...

Putin râde de „solidaritatea” europenilor. UE nu vrea să strângă cureaua la gaze

Putin râde de „solidaritatea” europenilor. UE nu vrea să strângă cureaua la gaze / Foto: printscreen

În vederea unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaz rusesc, Comisia Europeană propune un plan cu trei „S”: substituire, solidaritate, sobrietate. Dar unele state resping deja acest plan.

Comisia Europeană anticipează o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești și propune un plan de reducere a cererii de gaze care să fie pus în aplicare cât mai curând posibil în fiecare dintre statele membre.

Spania: „Nici măcar nu ne-au cerut părerea”

Cele 27 de state membre ar trebui să reducă consumul cu 15% „cel puțin în următoarele opt luni”. Acest lucru ar permite economisirea a 45 de miliarde de metri cubi de gaz, deocamdată pe bază de voluntariat. Europa nu pornește de la zero. În doar câteva luni, a parcurs deja jumătate de drum și poate, spune comisarul Thierry Breton, „să se descurce fără gaz rusesc iarna viitoare […]. Dacă unele state membre au acumulat mai multe rezerve decât altele, va trebui să dăm dovadă de solidaritate”.

Pentru a măsura amploarea economiilor, trebuie exemplificat că cele 45 de miliarde de metri cubi din planul european corespund la aproximativ un an de consum de gaz în Franța, care este de 40 de miliarde de metri cubi, scrie Le Point.

„Deocamdată, efortul de reducere la nivel european a fost de 5% și este clar că acest lucru nu este suficient”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simon. Comisia Europeană solicită fiecărui stat membru să își actualizeze planul național de economisire a energiei până la sfârșitul lunii septembrie pentru a-l adapta la acest nou obiectiv comun.

În timp ce Polonia și Ungaria sunt reticente, Spania a exprimat imediat un refuz clar. „Noi apărăm valorile europene, dar ei nu ne pot cere un sacrificiu asupra căruia nici măcar nu ne-au cerut părerea”, a reacționat imediat Teresa Ribera, ministrul pentru Tranziție Ecologică. „Spre deosebire de alte țări, noi nu am trăit peste posibilitățile noastre din punct de vedere energetic”

Comisia va avea clar dificultăți la 26 iulie, în cadrul Consiliului miniștrilor europeni ai energiei, care se va reuni la Bruxelles pentru a discuta despre economia de gaz.

De obligații, nici vorbă

O altă propunere care nu este bine primită: în cazul unor penurii grave în următoarele săptămâni sau luni, Comisia solicită crearea unui sistem de avertizare timpurie care să îi permită să facă obligatorie reducerea de 15%. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen  nu a vrut să audă avertismentele comisarilor social-democrați și Renew (liberali) că această măsură va fi respinsă de statele membre.

Aprovizionarea a 12 țări cu gaz rusesc, printre care Polonia, Germania, Austria, Danemarca, Slovacia, Țările de Jos și Italia, a fost deja redusă sau oprită. De la jumătatea lunii iunie 2022, fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1, una dintre cele mai mari rute de import către UE, au fost reduse cu 60%.

author avatar
Tudor Borcea
610 afisari

5 COMENTARII

  1. Gramofoane dupa timpul strabunicilor ? Megafoane portavoce nu va permiteti , sunt scumpe ?

  2. NU I-AM IUBIT NICIODATA PE RUSI SAU PE UCRAINIENI CRE PENTRU MINE AU ACEEASI VAOARE(ZERO) DAR PUTIN ACUM ARE MOTIVE SARADA DE CE NE-AU FACUT NOUA EUROPENILOR PROFITORII DE AMERICANI.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger