Vladimir Putin le-a promis rușilor un trai mai bun și trebuie să se țină de cuvânt. Un pas în această direcție îl reprezintă controlul Mării Negre. Întărirea capacității de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră, crede liderul de la Kremlin, i-ar permite să controleze artera energetică din această regiune.
De mai multe ori, Rusia a dat de înleles SUA şi NATO că Marea Neagră i-ar aparţine. Drept urmare, Putin și-a permis să ordone manevre şi inspecţii militare în regiunea Mării Negre, precum și în cea a Mării Caspice, cu scopul de a evalua capacitatea armatei de a asigura securitatea sud-vestului Rusiei.
Ministrul rus al Apărării: Există un risc ridicat de terorism în sud-vestul Rusiei
Ministerul rus al Apărării a transmis vineri, citat de news.ro, că Infanteria, Forţele aeriene şi Marina – flotele Nordului şi la Pacific – urmează să participe la 56 de exerciţii tactice în 35 de baze terestre şi 17 baze navale în zonele mărilor Neagră şi Caspică.
„În total vor fi supuşi unor inspecţii-surpriză 149.755 de oameni, 26.820 de peise de armament şi echipament militar, 414 aeronave, 106 clădiri şi nave auxiliare”, a anunţat ministerul. Aceste măsuri vizează să asigure „securitatea sud-vestului Rusiei, unde există un risc serios de terorism” şi să pregătească manevrele militare „Caucaz 2020” prevăzute în septembrie.
Prin astfel de acţiuni, Kremlinul continuă să studieze reacţia NATO şi, înainte de toate, a SUA cu privire la restrângerea libertăţii de navigaţie.
Flota rusă din Marea Neagră a fost fondată de prinţul Grigori Aleksandrovici Potiomkin în 13 mai 1783 împreună cu portul Sevastopol, baza sa principală de dislocare, şi a avut un rol extrem de important după ce Moscova a anexat Crimeea (peninsulă ucraineană), acţiune ce a cauzat o criză fără precedent în relaţiile dintre Rusia şi Occident după încheierea „războiului rece”. Pe fondul tensiunilor din ce în ce mai profunde cu Occidentul î, autorităţile ruse au început să vorbească de modernizarea fostelor baze militare din Peninsula Crimeea din epoca sovietică.