AcasăȘTIRI EXTERNEPutin promite Ucrainei coșmarul acestei ierni. „Da, o vom face, dar cine...

Putin promite Ucrainei coșmarul acestei ierni. „Da, o vom face, dar cine a început?”

Putin promite Ucrainei coșmarul acestei ierni. „Da, o vom face, dar cine a început?” / Foto: printscreen

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Rusia sa va continua loviturile împotriva infrastructurii energetice din Ucraina, ale căror salve anterioare au provocat întreruperi masive de energie electrică și apă, la temperaturi de iarnă la care trăiesc ucrainenii.

„Da, o vom face, dar cine a început?”, a lansat Vladimir Putin, în marja unei ceremonii de acordare de medalii, la Kremlin, prezentând aceste bombardamente ca un răspuns la explozia care a avariat podul construit de ruși în Crimeea și la alte atacuri puse pe seama Kievului.

Lovituri „necesare și inevitabile”

Vinerea trecută, omul forte al Kemlinului îi spusese deja cancelarului german Olaf Scholz că loviturile masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei erau „necesare și inevitabile”, informează BFMTV.

Pe de altă parte, Rusia a recunoscut joi că există un „risc” de atacuri ucrainene împotriva pozițiilor sale din Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014 și vizată în ultimele săptămâni de mai multe atacuri cu drone.

„Există riscuri, deoarece partea ucraineană continuă să își urmeze linia de organizare a atacurilor teroriste”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Le Monde.

Joi, autoritățile ruse au anunțat că au doborât o dronă în largul portului Sevastopol din Crimeea. „În această dimineață, o navă de pază a Flotei Mării Negre a doborât o dronă deasupra apei”, a anunțat guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaiv, pe Telegram, fără a da deocamdată alte detalii.

Anunțul vine în contextul în care mai multe baze rusești, inclusiv unele situate la câteva sute de kilometri de Ucraina, au fost vizate în ultimele zile de atacuri cu drone atribuite de Moscova Kievului.

author avatar
Tudor Borcea