AcasăȘTIRI EXTERNEPutin, prima reacție privind situația din Afganistan. Președintele rus a înăsprit tonul

Putin, prima reacție privind situația din Afganistan. Președintele rus a înăsprit tonul

Vladimir PutinPutin, prima reacție privind situația din Afganistan. Președintele rus a înăsprit tonul

Vestul trebuie să înceteze să se mai amestece în Afganistan, a avertizat Vladimir Putin la „summitul de adio” al cancelarului german Angela Merkel. Liderul de la Kremlin spune că „Occidentul trebuie să pună capăt politicii de impunere a valorilor străine altui stat”.

Totodată, el a mai spus că speră ca talibanii „să garanteze securitatea localnicilor şi a diplomaţilor străini” şi că ţara nu se va dezorganiza după retragerea forţelor internaţionale, relatează The Guardian.

„Nu se poate spune că a fost un succes”, a spus Putin când a fost întrebat despre intervenția condusă de SUA în Afganistan, care a fost lansată în 2001 după atacurile teroriste din 11 septembrie de la New York și Washington DC. „Dar nu este în interesul nostru în aceste momente să ne agăţâm de asta şi să vorbim despre asta ca de un eşec. Ce ne interesează acum e ca situaţia din ţară să fie stabilă”, a apreciat președintele rus.

Putin, îngrijorat după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan

Vorbind de la Kremlin în contextul „summmitului de adio” cu cancelarul german Angela Merkel, Putin s-a arătat îngrijorat de faptul că militanţii din Afganistan ar putea încerca să se infiltreze în ţările vecine sub pretextul că sunt refugiaţi. De altfel, în săptămânile recente Rusia a efectuat exerciţii militare cu ţări din Asia Centrală şi China pe fondul îngrijorărilor crescânde legate de potenţiale încleştări la graniţe odată ce talibanii ar fi preluat puterea.

Putin a atacat sprijinul vestului pentru guvernul afgan anterior, spunând că este contraproductiv să încercăm „să construim democrația în alte țări conform modelelor străine”. Comentariile au abordat în mod clar o dispută cheie între Moscova și vest, care a avut loc în conflictele din Siria și Libia și chiar și asupra protestelor din Rusia, deoarece Putin a acuzat vestul că susține opoziția.

Se așteaptă ca puterile regionale precum Rusia, China și mai ales Pakistanul să își sporească influența în Afganistan, pe măsură ce coaliția occidentală bate în retragere, lăsând țara în haos. Ambasada Rusiei a rămas deschisă și a menținut contacte cu talibanii, deoarece grupul militant și-a asumat controlul pentru prima dată din 2001.

author avatar
Andreea Vlad
875 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger