AcasăȘTIRI EXTERNEPutin învață China cum să anexeze Taiwanul. Exemplul „Crimeea” dă frisoane NATO

Putin învață China cum să anexeze Taiwanul. Exemplul „Crimeea” dă frisoane NATO

Vladimir PutinPutin pariază riscant pe China. Nu vede amenințări la adresa Taiwanului

China „nu are nevoie să folosească forța” pentru a realiza „reunificarea” cu Taiwanul, a declarat miercuri președintele rus Vladimir Putin.

Președintele chinez Xi Jinping a promis săptămâna trecută să-și realizeze obiectivul de a aduce Taiwanul sub controlul Beijingului prin mijloace pașnice, după o săptămână de tensiuni în regiune.

China vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă, în timp ce Taiwanul se vede separat de China, după separarea de continent în 1949, după un război civil prelungit.

Președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a răspuns duminică într-un discurs, anunțând că guvernul ei va investi în consolidarea capacităților sale militare pentru a arăta că sunt hotărâți să rămână independenți.

Putin: „China este prima economie din lume”

Putin a subliniat comentariile lui Xi Jinping care sugerează posibilitatea unei unificări pașnice și „filozofia statalității” a Chinei, pentru a sugera că nu există nici o amenințare de confruntare militară.

„Cred că China nu are nevoie să folosească forța. China este o economie uriașă puternică și, în ceea ce privește paritatea de cumpărare, China este economia numărul unu din lume, înaintea Statelor Unite acum”, a spus președintele rus, pentru postul de televiziune CNBC.

„Prin creșterea acestui potențial economic, China este capabilă să își implementeze obiectivele naționale. Nu văd amenințări.”, mai spune Putin.

Tensiuni în Marea Chinei de Sud

Liderul de la Kremlin a abordat, de asemenea, relațiile tensionate asupra Mării Chinei de Sud, unde Rusia a încercat să mențină o poziție neutră față de revendicarea de lungă durată – și repudiată pe plan internațional de china – asupra unor vaste zone din apele din apropiere.

„În ceea ce privește Marea Chinei de Sud, da, există unele interese contradictorii, dar poziția Rusiei se bazează pe faptul că trebuie să oferim o oportunitate tuturor țărilor din regiune, fără interferențe din partea puterilor neregionale, să avem o conversație adecvată bazată pe normele fundamentale ale dreptului internațional”, a spus el.

„Ar trebui să fie un proces de negocieri, așa ar trebui să rezolvăm orice conflict și cred că există un potențial pentru asta, dar nu a fost utilizat pe deplin până acum.”, a adăugat președintele rus.

author avatar
Andreea Vlad
316 afisari

2 COMENTARII

  1. Si China pana la mujici a avut un imparat precum Rusia a avut un țar. Cu alte cuvinte daca nu o luati voi o luam noi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger