Strategia Statelor Unite pentru a pune capăt războiului din Ucraina rămâne aceeași: să impună Rusiei suficiente costuri pentru ca Vladimir Putin să decidă că nu are de ales decât să-l oprească. O mare eroare.
Putin nu poate fi convins. Pentru el, împiedicarea ca Ucraina să devină un bastion pe care Occidentul îl poate folosi pentru a amenința Rusia este o necesitate strategică, notează Foreign Affairs. Și-a asumat responsabilitatea personală pentru obținerea acestui rezultat și consideră că merită aproape orice cost. Încercarea de a-l constrânge să renunțe este un exercițiu inutil care nu face decât să irosească vieți și resurse.
Există o singură opțiune în condiții acceptabile pentru Occident și Kiev: să aștepte ca Putin să se retragă. În cadrul acestei abordări, Statele Unite ar menține sancțiunile împotriva Rusiei, reducând în același timp la minimum nivelul luptelor și cantitatea de resurse cheltuite până când liderul de la Kremlin moare sau părăsește funcția. Numai atunci va exista o șansă pentru o pace durabilă în Ucraina.
Nu a existat nicio amenințare urgentă la adresa securității Rusiei care să necesite o invazie la scară largă a vecinului său. Și a fost în mod clar alegerea unui Putin condus de ambițiile sale imperialiste și de percepția slăbiciunii Occidentului.
„Poftă nemăsurată de pământ și putere”
În cuvintele lui Joe Biden, Putin are o „poftă nemăsurată de pământ și putere” și se aștepta ca, după ce forțele ruse vor invada Ucraina, „NATO să se fractureze și să se divizeze”.
Războiul se poate încheia într-unul din două moduri: fie pentru că Rusia și-a pierdut capacitatea de a-și continua campania, fie pentru că Putin nu mai este la putere.
Primul este nerealist: este puțin probabil ca armata rusă să se prăbușească. Abia în 2025 americanii vor începe să crească producția de proiectile de artilerie necesare, și chiar și această creștere nu va fi suficientă pentru a satisface cerințele câmpului de luptă al Ucrainei – ca să nu mai vorbim de apărarea aeriană și de trupe.
Al doilea – ieșirea lui Putin de la Kremlin – pare un calcul utopic. Este sprijinit de populație, de Armată și de Servicii. Nimeni nu poate să-l înlăture de la putere – în niciun caz Washingtonul, care, timp de decenii, a demonstrat o capacitate redusă de a manipula cu succes politica rusă.
Revizuirea Constituției îi permite lui Putin să rămână în funcție până în 2036. Practic, un președinte pe viață. Evident, la un moment dat, va muri. Aliații Ucrainei nu mai au alegeri – decât să aștepte acest moment.