AcasăȘTIRI EXTERNEPutin nu va căuta o “rampă de ieșire” din Ucraina!

Putin nu va căuta o “rampă de ieșire” din Ucraina!

În ultimele zile, ucrainenii au dat peste cap presupunerile privind războiul cu Rusia. Ei au demonstrat că a fost greșit să se prezică faptul că acest conflict se va transforma inevitabil într-un război de uzură.

Au avansat cu viteză, recuperând, potrivit rapoartelor, 6000 de kilometri pătrați de teritoriu într-o săptămână. Nu este clar încă dacă vor putea să asigure aceste câștiguri. Dar, deocamdată, forțele rusești sunt demoralizate și nu au un răspuns convențional.

Pentru Volodimir Zelenski, avansul militar este deosebit de bine sincronizat. Le arată susținătorilor săi occidentali că ucrainenii pot recâștiga regiuni și face mai ușor să reziste încercărilor de a face presiuni asupra Kievului pentru a se așeza la masa negocierilor.

Dar îngrijorarea este cum ar putea Vladimir Putin să escaladeze lucrurile și cum vor schimba calculele sale strategia Ucrainei.

În acest moment, oamenii vorbesc adesea despre o rampă de ieșire pentru Putin. Dar, lăsând la o parte dezbaterea strategică cu privire la oportunitatea oferirii unei astfel de ieșiri, în prezent nu există niciun semn că liderul de la Kremlin este interesat să o ia în seamă, în ciuda tuturor eșecurilor pe care le-a întâmpinat și a sancțiunilor Occidentului sprijinitor al Ucrainei.

Dar a obținut și victorii, cu bătaie lungă împotriva Europei: a tăiat furnizarea cu gaz. Europenii vor îndura o iarnă grea, iar spijinul pentru Ucraina va deveni o povară tot mai grea.

Chiar dacă acest război s-ar termina curând, nimeni nu ar vrea să se întoarcă la dependența anterioară de Rusia, având în vedere modul în care Kremlinul a transformat gazul și petrolul în arme: Putin a ridicat și mai mult miza pentru el însuși în Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor