AcasăȘTIRI EXTERNEPutin nu l-a iertat pe Gorbaciov pentru distrugerea URSS! Cum se răzbună...

Putin nu l-a iertat pe Gorbaciov pentru distrugerea URSS! Cum se răzbună președintele Rusiei pe fostul lider sovietic

Putin nu l-a iertat pe Gorbaciov pentru distrugerea URSS! Cum se răzbună președintele Rusiei pe fostul lider sovietic / Foto: printscreen

Ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, nu va avea parte de funeralii naționale, a anunțat miercuri presa din Rusia, unde părintele perestroikăi a fost criticat pentru reformele sale. Președintele Vladimir Putin însuși a descris în nenumărate rânduri prăbușirea URSS, în 1991, ca „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului al XX-lea” și „dispariția Rusiei istorice”.

„Nu există niciun plan de organizare a unor funeralii naționale pentru Gorbaciov”, au declarat surse pentru agenția Interfax.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă

Anterior, Fundația Gorbaciov a declarat aceleiași agenții că fostul președinte va fi înmormântat la cimitirul Novodevici din Moscova, alături de soția sa, Raisa, care a murit în 1999. Gorbaciov a murit marți la un spital din centrul Moscovei, la vârsta de 91 de ani, după o lungă boală.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, au anunțat agențiile de presă ruse, citând-o pe fiica lui Gorbaciov și pe un purtător de cuvânt al fundației sale.

Se pare că trupul neînsuflețit va fi depus în faimoasa Sală a Coloanelor din cadrul Casei Sindicatelor din Moscova, același loc în care a fost expus trupul lui Iosif Stalin după moartea acestuia în 1953, inforfmează The Independent.

Zeci de politicieni de rang înalt, poeți, membri ai familiei regale și intelectuali au fost înmormântați în cimitirul Novodevici de când a fost înființat, în secolul al XVI-lea, printre care Boris Elțîn, primul președinte al Rusiei și rivalul politic al lui Gorbaciov. Nikita Hrușciov este singurul alt lider sovietic înmormântat acolo, majoritatea celorlalți fiind înmormântați lângă zidurile Kremlinului, în Piața Roșie.

Nu se știe dacă Vladimir Putin, va participa sau nu la funeraliile lui Gorbaciov. Un sondaj din 2017 a arătat că doar 15% dintre ruși aveau o părere favorabilă despre ultimul lider sovietic.

Resentimente față de „groparul” URSS

În timp ce mulți politicieni din Occident au lăudat personalitatea sa, după aflarea veștii morții sale, reacția în Rusia a fost mai discretă.

Comentatorii și politicienii pro-Kremlin au criticat moștenirea lăsată de acesta în mass-media de stat din Rusia. Decesul lui Gorbaciov a fost prima știre din buletinul de știri al Pervîi Kanal, postul cu cea mai mare acoperire națională, unde o retrospectivă de cinci minute a pus accentul pe dorința sa de a îmbunătăți economia sovietică. De asemenea, postul a sugerat că Gorbaciov a fost lipsit de spirit de decizie și că a avut prea multă încredere în Statele Unite.

Un alt canal, Rossiya 24, a plasat vestea morții sale pe locul al treilea, prezentând-o 12 minute în buletinul său de dimineață, după subiecte despre un forum educațional la Moscova și despre o vizită planificată a organismului de supraveghere nucleară al ONU la centrala nucleară Zaporojia, situată în apropierea liniei de front a luptelor dintre Rusia și Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea