Oficialii regionali germani îndeamnă autoritățile europene să accelereze examinarea vaccinului rusesc anti-Covid-19, Sputnik V, și să anticipeze implementarea acestuia în Uniunea Europeană, după aprobare.
„Este important să se accelereze procedurile de aprobare, în special în cazul vaccinului Sputnik V” , a declarat liderul bavarez Markus Söder după o întâlnire a celor 16 lideri din landurile germane cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Potrivit lui Söder, studiile efectuate în Europa asupra vaccinului rusesc au arătat până acum că este „extrem de sigur” și „în unele cazuri mai bun decât vaccinurile deja aprobate”.
„Trebuie să-l aprobăm rapid și eficient, fără să ne împiedicăm de detaliile birocratice obișnuite , a adăugat Markus Söder, un posibil candidat la succesiunea Angelei Merkel.
De partea sa, primarul Berlinului, Michael Müller, a declarat că Europa „are nevoie de toate vaccinurile pe care le putem obține”.
Sub lupa Agenției Europene pentru Medicamente
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a lansat, la începutul acestei luni, evaluarea vaccinului Sputnik V în vederea de a se pronunța în favoarea unei posibile autorizări a acestuia. Între timp, câteva state membre ale UE au început să-l distribuie deja.
Ministrul-președinte bavarez a declarat, joi, că aprobarea vaccinului Sputnik V este doar o „chestiune de timp” și că este important ca UE să se organizeze pentru a garanta producția și furnizarea acestui vaccin.
Putem să-l producem în Germania
„Europa trebuie să negocieze rapid și să nu aștepte doar aprobarea. Acesta este un apel urgent pentru a nu lăsa să ne scape o altă șansă”, a spus el. „Dacă se dovedește că producția de vaccin Sputnik V este dificilă, s-ar putea propune să producem vaccinul aici, în Germania”, a adăugat el, citat de Ouest-France.
Fondul suveran rus (RDIF) a anunțat luni că acorduri de producție pentru vaccinul rusesc au fost găsite „cu companii din Italia, Spania, Franța și Germania”, în așteptarea omologării sale în UE. Cu toate acestea, țările în cauză nu au putut confirma semnarea unor astfel de acorduri.
Pe de altă parte, UE se confruntă cu dificultăți în furnizarea de vaccinuri anti-Covid-19 dezvoltate de grupurile farmaceutice occidentale.