AcasăȘTIRI EXTERNEPutin masează trupe lângă Ucraina. UE își exprimă sprijinul „neclintit” pentru Kiev

Putin masează trupe lângă Ucraina. UE își exprimă sprijinul „neclintit” pentru Kiev

Putin masează trupe lângă Ucraina. UE își exprimă sprijinul „neclintit” pentru Kiev

După mișcările trupelor rusești la granițele nordice și estice, șeful diplomației europene, Josep Borrell, asigură Kievul de susținere din partea Bruxelles-ului.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a promis, duminică, sprijinul „neclintit” al Uniunii Europene (UE) pentru Kiev și și-a exprimat îngrijorarea față de mișcările trupelor ruse din jurul Ucrainei.

„Urmărim cu mare îngrijorare activitatea militară rusă din jurul Ucrainei”, a scris, pe Twitter, Borrell după o conversație telefonică cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. „Sprijinul neclintit al UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a adăugat el.

Josep Borrell a spus că se va întâlni cu ministrul de Externe al Ucrainei și cu miniștrii de Externe din cele 27 de țări ale UE în cadrul unei reuniuni care va avea loc luna aceasta.

Săptămâna trecută, Ucraina a acuzat Rusia că a masat trupe la granițele sale nordice și estice, precum și pe peninsula Crimeea anexată de Moscova în 2014, scrie Le Monde.

Rusia: „Am trimis trupe dar nu amenințăm pe nimeni”

Kremlinul nu a negat mișcările recente ale trupelor, dar a insistat asupra faptului că Moscova „nu amenință pe nimeni”.

„Federația Rusă deplasează forțe armate în limitele teritoriului ei după cum dorește. Acest lucru nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni, acest lucru nu reprezintă nici un pericol pentru nimeni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Federația Rusă întreprinde toate măsurile necesare pentru asigurarea securității frontierelor sale”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Peskov a constatat că „de-a lungul granițelor Rusiei are loc o activitate susținută a forțelor armate ale țărilor NATO, ale altor uniuni, diferitelor țări”. „Acest lucru ne obligă să fim în alertă”, a explicat reprezentantul Kremlinului, citat de Vești din Rusia.

Conflictul din estul Ucrainei a ucis peste 13.000 de persoane, de la declanșarea luptelor, în 2014, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Liderii occidentali, inclusiv noul preşedinte al SUA, Joe Biden, au declarat că se află de partea Ucrainei în acest conflict.

author avatar
Tudor Borcea
201 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger