AcasăȘTIRI EXTERNEPutin mai trasează o linie roșie. NATO nu are voie aici! /...

Putin mai trasează o linie roșie. NATO nu are voie aici! / Regiunea pentru care Rusia e gata sa meargă la război

Putin mai trasează o linie roșie. NATO nu are voie aici! / Regiunea pentru care Rusia e gata sa meargă la război (foto: captură video youtube)

În contextul războiului din Ucraina și al conflictului de la începutul căruia a trecut peste o lună de zile, răstimp în care Europa și lumea întreagă a urmărit îndeaproape declarațiile înalților oficiali de la Kiev și de la Kremlin, dar și pe cele ale liderilor NATO, un nou mesaj de avertisment vine de la ministrul rus de Externe. Din care reiese că se trasează încă o linie roșie!

Serghei Lavrov a declarat că orice prezență militară a NATO în Asia Centrală ar submina securitatea alianței CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, condusă de Rusia și din care fac parte șase state -n.red.) în regiune și nu va fi tolerată de Moscova, potrivit thevalleypost.com.

Lavrov: „Este inacceptabil”

Declarația-avertisment venită de la ministrul rus de Externe a fost făcută joi, la un eveniment dedicat situației din Afganistan, găzduit de China, la Tunxi.

„Credem că este inacceptabil să existe infrastructură militară a SUA și a NATO sau a ajutoarelor lor afgane pe teritoriul statelor vecine, în special în Asia Centrală”, a spus ministrul rus, conform sursei citate. „Astfel de proiecte contravin intereselor de securitate ale țărilor noastre”, a adăugat Lavrov.

Afganistanul se învecinează cu China, Pakistan, Iran şi cu fostele republici sovietice Turkmenistan, Tadjikistan şi Uzbekistan.



Reuniune ministerială B9, la Bratislava

Pe de altă parte, tot joi s-a aflat că ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a participat , în 31 martie, la reuniunea miniștrilor de externe ai Formatului București 9 (B9), care a avut loc la Bratislava. La discuții au participat și Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, și asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried.

„Discuțiile la reuniunea ministerială B9 s-au concentrat pe agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și efectele acesteia. Șefii diplomațiilor din statele B9 au exprimat îngrijorare față de deteriorarea situației de securitate ca urmare a continuării agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și au reiterat că Rusia rămâne principala amenințare la adresa securității europene și euroatlantice.

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a subliniat impactul negativ al acestei crize generate de Rusia asupra securității în Vecinătatea Estică a Alianței, în special asupra regiunii Mării Negre, și la nivel european și euroatlantic, subliniind că acțiunea militară a Kremlinului în Ucraina a generat o prezență militară sporită a Moscovei în Marea Neagră. Totodată, a reiterat importanța unității aliate și a întăririi Alianței ca întreg.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că, raportat la noua realitate de securitate, este necesară transformarea și consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, în special pe Flancul Estic și la Marea Neagră”, a transmis MAE într-un comunicat.

author avatar
Andrei Coman
1.940 afisari

5 COMENTARII

  1. Ceea ce vedem acum nu e intamplator,USA au plecat din Afghanistan ptr ca baza lor era pe punctul de a fi atacata din toate partile.Suntem intr-un razboi rece intre cele doua grupuri,si numai un orb nu vede adevarul.energia nu mai poate continua cu petrolul trebuie altceva .de exemplu hidrogen

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger