AcasăȘTIRI EXTERNEPutin lasă fostele republici sovietice fără pâine / Rușii au zahărul raționalizat

Putin lasă fostele republici sovietice fără pâine / Rușii au zahărul raționalizat

Putin lasă fostele republici sovietice fără pâine / Rușii au zahărul raționalizat

Rusia a introdus, marți, 15 martie, restricții la exporturile de cerereale către patru foste republici sovietice. Guvernul speră astfel să evite penuria și o explozie a prețurilor.

„Rusia introduce o interdicție temporară a exportului de cereale în țările din Uniunea Economică Eurasiatică ”, a declarat serviciul de presă al guvernului rus, în noaptea de luni, 14 martie spre marți, 15 martie.  EEU este o economie de alianță care reunește cinci foste republici sovietice (Rusia, Kazahstan, Belarus, Armenia, Kârgâzstan).

Zahărul este raționalizat la magazine

Guvernul a interzis, de asemenea, „exportul de zahăr alb și zahăr brut din trestie în țări terțe”, scrie Ouest-France.

Restricțiile la cereale vor rămâne în vigoare până la 30 iunie, iar cele la zahăr până la 31 august 2022, indică guvernul rus, precizând că această decizie este luată „pentru a proteja piața internă alimentară împotriva restricțiilor externe”.

Cerealele și zahărul se numără printre produsele alimentare care au cunoscut cea mai mare inflație din Rusia de la începutul pandemiei. Până la punctul la care, de la sfârșitul anului 2020 până în iunie 2021, prețurile zahărului au fost reglementate de autorități.

De câteva zile, raționalizarea anumitor produse, inclusiv zahărul, este pusă în aplicare de anumite supermarketuri. Pe rețelele de socializare s-au răspândit imagini cu rafturi goale. Potrivit agenției ruse de statistică Rosstat, prețul zahărului a crescut cu 13% doar în săptămâna 5-11 martie.

Excepții pentru „republicile” din Donețk și Lugansk

Duminică, autoritățile au declarat că zahărul nu lipsește. Dar, potrivit unor mass-media locale, în țări precum Kazahstan și Kârgâzstan zahărul a dispărut din magazine și prețul său s-a dublat.

Sunt prevăzute o serie de excepții de la restricții, prin decizie a Ministerului Agriculturii. Aceste excepții includ republicile autodeclarate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, pe care Moscova le-a recunoscut ca fiind independente.

Rusia și Ucraina sunt exportatori de cereale de talie mondială. Conflictul actual dintre Moscova și Kiev perturbă serios această piață, FMI și ONU avertizând despre pericolului pentru securitatea alimentară globală.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger