AcasăȘTIRI EXTERNEPutin lasă elitele fără șampanie franțuzească

Putin lasă elitele fără șampanie franțuzească

Putin lasă elitele fără șampanie franțuzească

Oare elitele rusești vor trebui în curând să se descurce fără băutura lor preferată? Este posibil dacă LVMH, cea mai mare companie de bunuri de lux din lume (sediul la Paris) să-și pună în practică amenințările sale de a opri livrările de șampanie ca răspuns la o nouă lege semnată de către președintele Vladimir Putin

În cauză, o dispoziție care prevede că de acum înainte numai vinurile spumante provenind din Rusia vor putea folosi apelativul „șampanie”, în timp ce șampania franțuzează adevărată ar trebui să ia denumirea de „vin spumant”.

Parisul a făcut spume și bule

Filiala rusă a grupului francez de lux, care produce în special faimoasele șampanii Moët et Chandon, Veuve Cliquot și Dom Perignon, și-a avertizat partenerii locali că își suspendă livrările către Rusia, ca răspuns la această lege.

„Pot confirma că am primit o scrisoare în acest sens și este justificată”, a declarat pentru AFP Leonid Rafailov, director general al AST, unul dintre principalii distribuitori de vinuri și băuturi spirtoase din Rusia.

Sébastien Vilmot, directorul pentru Rusia al Moët Hennessy, filiala de băuturi spirtoase a LVMH, a refuzat să comenteze.

Ulterior, într-o declarație făcută publică prin intermediul lui Rafailov, grupul francez a asigurat că această suspendare este o măsură „temporară”, timp în care se fac demersuri pentru a se găsi „soluția adecvată”.

Denumire de origine controlată

Denumire de origine controlată, termenul „șampanie” este apărat feroce de Franța, care amintește că vinul trebuie să provină dintr-un anumit perimetru din regiunea cu același nume pentru a avea dreptul să o folosească.

Ca definiție, noţiunea de „denumire de origine controlată (DOC)” reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări care serveşte la desemnarea unui produs originar din această regiune, localitate, loc determinat şi a cărui calitate sau caracteristici sunt în mod esenţial sau exclusiv, datorate mediului geografic, cuprinzând factorii naturali şi umani şi a cărui producere, prelucrare şi preparare au loc în aria geografică delimitată.

„Mulți politicieni sunt amatori ai acestor șampanii”

Cu toate acestea, o astfel de decizie nu ar trebui să provoace un adevărat cutremur pe piața băuturilor spirtoase, crede Vadim Drobiz, specialist în această piață, care amintește că LVMH are o pondere destul de mică în Rusia și clienții vor putea găsi întotdeauna o soluție alternativă tot la nivel premium.

„Nu vor exista lovituri de stat sau sinucideri în serie printre elitele rusești pur și simplu pentru că nu mai pot găsi Moët”, a asigurat el.

O opinie care nu împărtășește, însă, Anna Cernișova, consultant pe piața vinului, care se întreabă despre obiectivul noii legi. „Telefonul meu sună în continuare, clienții mei încearcă să vadă ce pot face”, a insistat Cernișova, una dintre activitățile sale fiind de a ajuta clienții să construiască pivnițe pentru colecții de sticle excepționale.

„Mulți politicieni sunt amatori ai acestor șampanii”, a spus ea, întrebându-se ce a fost în capul Parlamentului rus.

author avatar
Tudor Borcea